Skip to content
Brand

De geschiedenis van de Creeper schoen

18 augustus 2021 12:00
De geschiedenis van de Creeper schoen

De Creeper is een model dat of, erg geliefd wordt, of juist totaal niet. Wat veel mensen niet weten is dat dit silhouet een erg rijke geschiedenis heeft en al een lange tijd bestaat. Daarnaast is het ook de grote vraag of dit model onder de sneakers valt.

Het model van de Creeper is erg herkenbaar. De schoen heeft een dikke rubberen zool en heeft vaak een suède bovenwerk. Het begin van dit silhouet begon tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis

In 1945 vertrokken de Britten die in Noord-Afrika gevestigd zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog weer naar huis. Na hun aankomst in het Verenigd Koninkrijk gingen ze veel pubs en clubs af om van hun gedachten af te komen. Deze militairen droegen volgens omstanders frappante en opvallende schoenen. Iemand begon dit model de ‘Brothel Creepers’ te noemen.

De soldaten droegen tijdens de oorlog schoenen met dikke rubberen zolen en een bovenwerk van suède. Deze waren speciaal ontworpen voor de stormen die voorkomen in de woestijnen. De Britten droegen deze voor de veiligheid van hun eigen voeten.

Na de oorlog werd dit schoenmodel een uniform voor veteranen. Je kon zien wie waar had gevochten tijdens de vijf lange jaren.

Militairen in de woestijn op Creepers
Image by NSS Magazine

Het eerste bedrijf dat geld zag in deze schoen was George Cox Footwear in 1949. Dit was een Amerikaans bedrijf dat gevestigd zat in Northamptonshire. Het schoenen bedrijf creëerde hun eigen silhouet, de Hamilton. Dit model had een zool tussen de vier en zes centimeter en kwam met glanzend leer op het bovenwerk of met suède.

De Teddy Boys, een Britse subcultuur, waren groot fan van de Creeper en droegen dit gepaard met hun unieke kledingstijl. De Teds waren erg geïnteresseerd in rock and roll en in R&B. Ze droegen kleding dat geïnspireerd was op het Edwardiaans tijdperk (1901-1914).

Door dat de Teddy Boys deze schoen met trots droegen werd dit ook opgepikt door de Europeanen en Amerikanen. Het model werd zo populair dat zelfs Elvis Presley een liedje erover schreef.

Niet lang daarna pakte de Punk subcultuur de Creepers op. Tot op de dag van vandaag wordt dit model nog steeds met deze subcultuur geassocieerd.

Veel sneaker winkels geven aan dat Creepers sneakers zijn met een plateauzool. De definitie van het model wordt breder en groter. Dit betekent ook dat veel sneakers met een hogere zool gezien worden als Creeper. Of dat echt zo is, is nog steeds een grote discussie. Puma, daarentegen, heeft het model hun herkenbare dames silhouet gemaakt in samenwerking met Rihanna.

Puma Creeper

In 2015 brachten Rihanna en Puma de Creeper de sneaker wereld in. Uiteraard had deze sneaker een rubberen zool met dezelfde ribbels als een ‘echte’ Creeper en een suède bovenwerk. Wat maakt deze Creeper dan wel een sneaker?

Het bovenwerk ziet er sportiever uit. Doordat wij Puma schoenen met activiteit associeren herkennen wij het bovenwerk en kan het ook niets anders zijn dan een sneaker.

Ben jij geïnteresseerd in een Puma Creeper? Klik dan op één van deze afbeeldingen of op de knop onder de afbeeldingen om de paartjes te bekijken.

Puma Creeper Mayze
€100,00
Puma Creeper Mayze
€120,00

Heb jij outfit inspiratie nodig voor bij deze sneakers? Bekijk dan de video hier onder.


Wil jij vaker het laatste sneaker nieuws lezen? Volg ons dan op Instagram en houd onze blogs regelmatig in de gaten.