Skip to content
Editorial

De Geschiedenis en Toekomst van de Air Jordan 4 Retro

4 juni 2023 11:58
De Geschiedenis en Toekomst van de Air Jordan 4 Retro
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

De Air Jordan 4 is populairder dan ooit. Uitgebracht in 1989, de sneaker bestaat ondertussen al meer dan 30 jaar en heeft een fascinerende geschiedenis. Vandaag bespreken we de ontwikkelingen, colorways en samenwerkingen die hebben geleid tot de populariteit van deze Jordans van vandaag!

Terug naar het jaar 1989

In de play-offs van 1988-89 zaten fans op het puntje van hun stoel tijdens de slotfase van de match tussen de Cavs en de Bulls. Hoewel Michael Jordan de Bulls op een punt voorsprong had gezet met nog zes seconden te gaan, leverde het out-of-bounds spel een lay-up op voor Ehlo van de Cavs, met nog drie seconden te gaan.

Natuurlijk was Michael ‘Air’ Jordan de aangewezen persoon voor het beslissende moment van de eerste ronde van de play-offs met een van meest legendarische momenten in sport. Namelijk de fabelachtige buzzer beater, waarmee hij Cleveland uitschakelde. In zijn Air Jordan 4 ‘Breds‘ fopte hij Nance en ging naar links voor de inbound pass. Hij dribbelde verder naar de cirkel en ging de lucht in voor zijn jumpshot. Ehlo sprong mee om het schot te blokkeren, maar de Airness van MJ leek net iets langer in de lucht te hangen dan normaal voordat hij de jumper afmaakte. Dit moment kennen we vandaag de dag als ‘The Shot’.

1989 was ook het jaar waarin de eerste Air Jordan 4 uitkwam. Tinker Hatfield, ontwerper van de iconische Air Jordan 3, kreeg opdracht om een nog groter succes te maken van de AJ4. De eerste wereldwijde release van de Air Jordan 4 OG kwam uit in vier verschillende colorways. Namelijk ‘Fire Red’, ‘Black Cement/Bred’, ‘White Cement’ en ‘Military Blue’. Ook had deze schoen als eerste uit de lijn de bekende grote vlakken mesh. Een ander opvallend kenmerk was het Nike Air Logo op de hiel. Dit verwees naar de manier waarop MJ speelde met zwaartekracht. Het ontwerp zou de sneaker- en popcultuur voor altijd veranderen.

Michael Jordan op de Nike Air Jordan 4 Bred
Nike

De populairste Jordan 4 collabs

Ongetwijfeld poppen verschillende namen en merken in je op wanneer je denkt aan succesvolle Air Jordan 4 collabs. Wij denken al snel aan namen als Travis Scott, Eminem en Virgil Abloh. De meest succesvolle en waardevolle samenwerkingen met dit model van Jordan Brand hebben wij hieronder op een rijtje gezet!

Isaiah Scott x AJ4 ‘Doernbecher’ | 308497-015

Een van de vele collabs is de Air Jordan 4 Retro ‘Doernbecher’ uit 2011. Deze is in samenwerking met Isaiah Scott ontworpen, een patiënt in het Doernbecher Children’s Hospital. De schoen kenmerkt zich door het zwarte nubuck bovenwerk dat is geaccentueerd met opvallende pijlmotieven. Maar ook door de levendige groene en blauwe accenten die zichtbaar zijn op het merk, de eyestay en de tussenzool. Andere unieke details op de Jordan 4 Doernbecher zijn het Superman logo op de tong en een silhouet van Isaiah’s gezicht op de hiel.

Zijkant Air Jordan 4 x Isaiah Scott 'Doernbecher'
StockX
Achterkant Air Jordan 4 x Isaiah Scott 'Doernbecher'

Off-White x Air Jordan 4 Retro ‘Sail’ (W) | CV9388-100

Uit vele sneaker samenwerkingen tussen Jordan Brand en Virgil Abloh is dit toch wel het item waar je als eerste aan denkt. De Off-White x Air Jordan 4 Retro ‘Sail’ (W) was het derde silhouet in hun gezamenlijke geschiedenis. De Air Jordan 4 Sail heeft een bovenwerk van stevig leer met vleugjes van mesh en doorschijnende materialen op de toebox en de hiel van de schoen. Verder wordt een contrast met de sail colorway gecreëerd door lichtblauwe accenten op de Jumpman op de tong en de Nike Swoosh op de buitenzool.

Zijkant Air Jordan 4 x Off-White 'Sail' (W)
Nike
Achterkant Air Jordan 4 x Off-White 'Sail' (W)

Off-White X Air Jordan 4 SP WMNS 'Sail'

CV9388-100 · Prijs vanaf €664,-

Naar alle aanbieders

Travis Scott Cactus Jack x AJ4’University Blue’ | 308497-406

Elk item waar Nike en Travis Scott aan hebben samengewerkt is in een groot succes geëindigd. Van Jordan 1’s tot Jordan 4’s, zowel highs als lows, en van kleding tot accessoires. Zo ook de Travis Scott Cactus Jack x Air Jordan 4 ‘University Blue’! Om deze schoen correct te beschrijven gebruiken we de rapper zijn eigen adlib: la flame!

Deze schoenen hebben een lichtere kleur blauw suède op het bovenwerk. Verdere details zijn de zwarte accenten, een rode voering, verfspetter en een witte tussenzool. De finishing touch van deze Jordan 4 is de ‘Cactus Jack’ branding op de achterkant van de hiel.

Air Jordan 4 x Travis Scott Cactus Jack 'University Blue' zijkant
StockX
Air Jordan 4 x Travis Scott Cactus Jack 'University Blue' achterkant

Air Jordan 4 Travis Scott 'Cactus Jack'

308497-406 · Prijs vanaf €813,-

Naar alle aanbieders

Eminem x AJ4 ‘Carhartt’ | SP15-MNJDLS-879/582314

Een van de meeste populaire sneaker samenwerkingen van Eminem is toch wel de limited edition Air Jordan 4 Retro ‘Carhartt’. In 2015 werd deze schoen exclusief gemaakt voor de rapper uit Detroit en slechts enkele familieleden en vrienden konden een paartje bemachtigen. Later werden er nog tien extra paren geveild op Ebay voor een goed doel.

Het design heeft een zwart canvas bovenwerk met chromen veterlipjes en een zwart lederen voering. De witte tussenzool, Air unit en semi-transparante rubberen buitenzool zorgen voor een contrast. De details van Eminem’s achterwaartse ‘E’ logo en een Jason Voorhees masker op de hiel maken het design compleet.

Air Jordan 4 x Eminem 'Carhartt' zijkant
StockX
Air Jordan 4 x Eminem 'Carhartt' achterkant

AJ4 x Mark Wahlberg ‘Wahlburgers’ | AJ4A61426 LN4

Een onverwachte vriendschap was ontstaan tussen Mark Wahlberg en Michael Jordan. Deze vriendschap was ontstaan door hun passie voor golf en hun vakgebied. Een ander verrassend moment was tijdens de feestelijke opening van Mark Wahlbergs ‘Wahlburgers’ restaurant in de Mall of America in Minnesota. Hier haalde de acteur namelijk een paar Air Jordan 4 Retro ‘Wahlburgers’ tevoorschijn om de gelegenheid te vieren.

Vervolgens bracht hij via een verloting in samenwerking met de Entertainment Industry Foundation een paar uit. Hierbij ging de opbrengst naar de slachtoffers van de Californische bosbranden. Verder bestaan er slechts 30 paar van deze iconische samenwerking.

Air Jordan 4 x Mark Wahlberg 'Wahlburgers' zijkant
StockX
Air Jordan 4 x Mark Wahlberg 'Wahlburgers' achterkant

A Ma Maniére x AJ4 ‘Violet Ore’ | DV6773-220

Wanneer je denkt aan Nike en A Ma Maniére, denk je ongetwijfeld aan één van de vele succesvolle releases. Ze hebben namelijk niet alleen samengewerkt aan de Air Jordan 4, maar ook aan de Air Jordan 1, Air Jordan 2, Air Jordan 3 en Air Jordan 12!

Het design van de A Ma Maniére x Air Jordan 4 Retro ‘Violet Ore’ omvat voornamelijk Violet Ore en vintage crème tinten. Verder zorgen strakke metalen pinnen, tonale mesh details en een gewatteerde binnenkant voor een luxe uitstraling van het silhouet. Daarnaast is een belangrijk detail de zin aan de binnenkant van elk hiellipje: ‘Het gaat niet om de schoenen… het gaat om waar je naartoe gaat’.

A Ma Maniere x Air Jordan 4 'Violet Ore'
StockX
A Ma Maniere x Air Jordan 4 'Violet Ore' achterkant

A Ma Maniére x Air Jordan 4 'Violet Ore'

DV6773-220 · Prijs vanaf €204,-

Naar alle aanbieders

KAWS x AJ4 ‘Cool Grey’ | 930155-003

Ben je een KAWS fan en houd je toevallig ook nog een van de Air Jordan 4? Dat is de KAWS x Air Jordan 4 x ‘Cool Grey’ een must have Jordan Brand release voor jou!

Het design van deze schoen heeft twee belangrijke kleurenschema’s die zijn look bepalen. Namelijk Cool Grey en wit! Verder heeft de suède bovenkant een mix van gewassen en gladde texturen en is het badend in een tonale grijze tint. Het suède materiaal is ook toegepast om de bovenste vleugels en de tussenzool te bedekken. Gegraveerde KAWS handen en een bijpassende tag maken het ontwerp van de sneaker af.

AJ4 x KAWS 'Cool Grey' | 930155-003
StockX
AJ4 x KAWS 'Cool Grey' | 930155-003 achterkant

Jordan x KAWS Air Jordan 4 Retro

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Undefeated x AJ4 | JBM351 M1

Wist je dat Undefeated de eerste sneaker winkel was die een exclusieve samenwerking kreeg met Jordan Brand? In 2005 resulteerde dit namelijk in de Undefeated x Air Jordan 4 Retro.

Het design van de sneaker bestaat uit een op kaki gebaseerd kleurenpalet, wat geïnspireerd is op MA-1 piloten jackets. Dit wordt aangevuld met een olijfkleurige nubuck coating door het hele bovenwerk in combinatie met zwarte en oranje accenten. Tot slot is een stukje branding van Undefeated te vinden achter de tong.

Net als alle bovenstaande collabs, was ook deze samenwerking in een beperkt aantal beschikbaar. Van de 72 paar werden enkele vrijgegeven tijdens een verloting in de winkel en enkele via een online veiling. Ook werd een deel gegeven aan vrienden en familie.

Jordan 4 Retro Undefeated
GOAT
Jordan 4 Retro Undefeated achterkant

De Populairste Air Jordan 4 Colorways

Naast de OG colorways heeft Jordan Brand vele andere succesvolle en indrukwekkende releases gehad. Wij hebben daarom een lijst samengesteld van de vijf beste Air Jordan 4 colorways van de afgelopen tijd!

Air Jordan 4 Retro ‘Taupe Haze’ | DB0732-200

Taupe Haze zijkant
Nike
Taupe Haze achterkant

De Air Jordan 4 Retro ‘Taupe Haze’ kreeg al snel veel hype nadat de sneaker werd geteased. Sneakerheads maakte namelijk al snel de link met de Traviss Scott Air Jordan 4 ‘Olive’. Ook al kun je de Taupe Haze op veel aspecten vergelijken met deze gehypte sneaker, heeft hij evengoed veel eigen unieke kenmerken.

Zo heeft het bovenwerk gebarsten texturen op de voorvoet, middenvoet en tong, met lichtere tinten Taupe Haze onder de toplaag. Verder zijn de buitenzool, tussenzool en veteroogjes zwart. De finishing touch is het Infrared Jumpman logo op de tong die de sneaker een frisse look geeft.

Air Jordan 4 Retro 'Taupe Haze'

DB0732-200 · Prijs vanaf €321,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘Military Black’ | DH6927-111

Military Black zijkant
Nike
Military Black achterkant

Voor de Air Jordan 4 Retro ‘Military Black’ heeft Jordan Brand een van zijn originele Air Jordan 4 colorways omgedraaid. De color-blocked stijl van deze schoen heeft namelijk zijn inspiratie gehaald van de Air Jordan 4 Military Blue. De Jordan 4 Military Black heeft een bovenwerk van glad, wit leer met een lichtgrijs Durabuck teenstuk en TPU-inzetstukken. Een sterk contrast op het bovenwerk wordt gecreëerd door military black eyelets, hiel tabs en underlays. Het ontwerp wordt afgemaakt door een witte, zwarte en lichtgrijze zool met een zichtbaar Air unit.

Air Jordan 4 Retro 'Military Black'

DH6927-111 · Prijs vanaf €319,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘Red Thunder’ | CT8527-016

Red Thunder zijkant
Nike
Red Thunder achterkant

Vergelijkend met de Air Jordan 4 Retro ‘Thunder’, heeft de Air Jordan 4 Retro ‘Red Thunder’ een volledig zwart Durabuck bovenwerk met rode netten en veteroogjes. Op de tong is de bekende Air Jordan Flight patch geborduurd. Een opvallende rode tussenzool en Jumpman hiel tab maken het retro-ontwerp compleet.

Air Jordan 4 Retro 'Red Thunder'

CT8527-016 · Prijs vanaf €347,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘Lightning’ | CT8527-700

Lightning zijkant
Nike
Lightning achterkant

Oorspronkelijk uitgebracht in 2006, de Air Jordan 4 Retro ‘Lightning’ (2021) is een van de meest bekende retro Jordan 4 colorways in de catalogus van Jordan Brand. Het design wordt voornamelijk gekenmerkt door een Tour Yellow Durabuck bovenwerk. Dit wordt in contrast gebracht door de zwarte netten en donkergrijze veteroogjes.

Verder vind je op de tong een zwart Jordan Flight logo patch met witte en gele accenten. Als laatste nog een Jumpman logo op de hiel tab en een witte tussenzool met een zichtbaar Air unit.

Air Jordan 4 Retro 'Lightning'

CT8527-700 · Prijs vanaf €241,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘University Blue’ | CT8527-400

University Blue zijkant
Nike
University Blue achterkant

Met de Air Jordan 4 Retro ‘University Blue’ bracht Jordan Brand een eerbetoon aan Michael Jordan’s zorgende moeder. Daarnaast vertoont deze colorway grote gelijkenis met de uiterst zeldzame Air Jordan 4 UNC PE die in 2019 aan Tarheel studentatleten werd gegeven.

Het ontwerp van de Jordan 4 University Blue bestaat uit een suède bovenwerk gecombineerd met mesh netten op de zijkant en tong. Geïnspireerd op OG Jordan 4 colorways uit het verleden, zijn de oogjes, hiel tab en delen van de tussenzool in gespikkeld Cement Grey. Verder vind je zwarte accenten op de veteroogjes, zool en Jumpman logo op de hiel tab. Op de tong zijn twee geweven labels geborduurd. Eén bevat het klassieke Jumpman logo en de ander een Team Jordan jock tag. De finishing touches van het design zijn een zwart, wit en Tech Grey zool met een heldere Air Unit.

Air Jordan 4 Retro 'University Blue'

CT8527-400 · Prijs vanaf €370,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘Military Blue’ | 308497-141

Air Jordan 4 Retro 'Military Blue'
GOAT
Air Jordan 4 Retro 'Military Blue' achterkant

De Nike Air Jordan 4 Retro ‘Military Blue‘ is een eerbetoon aan het OG Jordan 4 ontwerp. Het witte leren bovenwerk met Military Blue en Natural Grey accenten is namelijk gebaseerd op de 1989 Off-White/Military Blue OG colorway. Ook met het Jumpan logo op de tong en hiel wordt het erfgoed van de originele colorway bewaard.

Nike AJ 4 IV Retro Military Blue 2012 (GS)

408452-105 · Prijs vanaf €280,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro ‘Cool Grey’ | 308497-007

Air Jordan 4 Retro 'Cool Grey'
Nike
Air Jordan 4 Retro 'Cool Grey' achterkant

Na de oorspronkelijke release in 2004, is de Nike Air Jordan 4 Retro ‘Cool Grey’ retroed in 2019. De Cool Grey kleur kreeg voor het eerst aandacht toen het verscheen op een paar Air Jordan 11 Retro in 2001. Na de enorme populariteit was het voor Jordan Brand een logische stap om de colorway ook te introduceren op de Air Jordan 4. In 2004 werd dat gedaan met succes!

Deze AJ4 is dan ook zeer vergelijkbaar met de release van 2004. Het design bestaat uit een Cool Grey bovenkant, chrome accenten en een donkere houtskoolachtige binnenkant. En zoals we het ontwerp van een Jordan 4 kennen, mag een hieltab met het Jumpman logo natuurlijk niet ontbreken. Tot slot maken een witte tussenzool, donkere houtskool buitenzool en borduurwerk in het geel op de tong het ontwerp af.

Air Jordan 4 Retro 'Cool Grey'

308497-007 · Prijs vanaf €363,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4’s in ‘The Last Dance’

The Last Dance eert het meest gedocumenteerde seizoen van Michael Jordan als de grootste ster op het basketbalveld. Het brengt ook het ontstaan van Jordan Brand in beeld. Wat is voortgekomen uit MJ’s stijl zowel op als buiten het basketbalveld. Uiteraard kan een gedetailleerde blik op de Air Jordan 4’s die Michael droeg hier niet ontbreken.

Air Jordan 4 Retro ‘White/Cement Grey’

Een Jordan 4 die in de documentaire wordt geshowd is de Air Jordan 4 Retro ‘White/Cement Grey’. MJ droeg deze schoen tijdens het reguliere seizoen 1989-90, enkele maanden voor ‘The Shot’.

Michael Jordan op de Nike Air Jordan 4 Retro 'White/Cement Grey'
Nike

Air Jordan 4 Retro ‘Black/Cement Grey’

Het tweede paar is de Nike Air Jordan 4 Retro ‘Black/Cement Grey’. Zoals eerder besproken droeg hij dit paar tijdens ‘The Shot’. Maar voordat MJ Cleveland versloeg in deze Jordans, droeg hij de schoenen al voor het eerst tijdens de NBA All-Star Game in Houston van 1989.

Michael Jordan komt op adem met de Air Jordan 4 Black/Cement Grey aan zijn voeten
Nike

Air Jordan 4 Retro 'Bred'

308497-060 · Prijs vanaf €395,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 ‘White/Fire Red-Black’

Nadat MJ zijn bizarre buzzer-beater in Cleveland had gescoord, had hij niet alleen vuur in zijn ogen, maar ook aan zijn voeten. In de eerste wedstrijden onder leiding van zijn nieuwe hoofdcoach, de Zen Master, begon MJ het seizoen 1989-1990 met de Air Jordan 4 ‘White/Fire Red-Black’.

Michael Jordan loopt op de basket af in zijn Air Jordan 4 White/Fire Red-Black
Nike

Hoe stijl ik de Nike Air Jordan 4?

Heb je een tof paartje kunnen scoren, maar vraag je je nog af hoe je de Air Jordan 4 het beste kunt combineren met verschillende outfits? We got you!

Door de chunky silhouet kun je deze schoen goed combineren met baggy jeans. Van cargo denim tot classic Levi’s 501. Een top dat zowel goed aansluit bij de Jordans als bij de baggy jeans, is een baseball jacket. De korte, loose fit geeft een sportieve twist aan jouw outfit. Wat tijdens de koudere dagen ook zeker niet mag ontbreken, is een goede hoodie. Kies een opvallende print en probeer de kleuren van je schoen terug te laten komen in je hoodie. Tot slot maak je je outfit af met accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een beanie of cap. Dit geeft je outfit een nonchalante touch.

Meer style tips en goede voorbeelden lichten we uitgebreid toe in ‘Hoe style ik de Air Jordan 4’.

Hoe vallen Jordan 4’s?

Zelfs als je denkt dat je je eigen schoenmaat kent, kan het gebeuren dat een nieuw paar sneakers helaas niet goed passen. Bovendien zijn Jordan 4 releases zelden in schoenenwinkels te vinden. Je kunt de sneakers dus niet ter plekke passen.

Gelukkig is de maatvoering van de Air Jordan 4 gemakkelijk. Deze valt namelijk true to size. Dit houdt in dat als normaal jouw schoenmaat 43 is, je bij de AJ4 een 43 nodig hebt. Je kunt de Jordan 4 dus met een gerust hart in je normale schoenmaat bestellen.

Het is dus wel belangrijk dat je weet wat jouw exacte schoenmaat is. Om je echte schoenmaat te meten hebben wij een methode bedacht. Deze vind je terug in ‘Nike Air Jordan Sizing Guide’!

Waar kan ik een Jordan 4 kopen?

Ben je overtuigd dat een Nike Air Jordan 4 niet mag ontbreken in jouw sneakercollectie? Dan vraag je je nu vast af waar je Air Jordan 4’s kunt kopen. Gelukkig ben je daarvoor op het juiste adres!

Gereleasde Jordan 4’s kun je nog verkrijgen op verschillende marktplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan StockX en GOAT. Door simpelweg de naam van de sneaker (bijvoorbeeld: Air Jordan 4 Retro University Blue) of stylecode (bijvoorbeeld: CT8527-400) in de zoekbalk van de Sneakerjagers website of app in te voeren, krijg je een duidelijk overzicht van waar je de gewenste Jordan 4 kunt kopen. Probeer het eens uit!

Opkomende releases

Opkomende Jordan 4 releases kun je ook met onze website of app in de gaten houden. Wist je dat je zelfs meldingen kunt ontvangen van specifieke sneaker releases om 24/7 up-to-date te blijven? Naast marktplaatsen zijn komende releases verkrijgbaar via SNKRS en geselecteerde retailers. Dit kan in de vorm van first come, first serve of raffles zijn. Nieuwsgierig hoe raffles werken? Alle informatie lees je in ‘Hoe werkt een sneaker raffle?’.

AJ4 Taupe Haze
BSTN

Ben je nieuwsgierig naar meer toffe content? Of het laatste nieuws uit de wereld van sneakers en streetwear. Volg ons dan op ons officiële Instagramaccount of download onze app. Daar houden we je als eerste op de hoogte van leaks, nieuwe releases en/of de beste sales.