Skip to content
Editorial

De gabbercultuur achter de Nike Air Max BW

10 november 2021 16:40
De gabbercultuur achter de Nike Air Max BW

De Nike air Max BW ‘Rotterdam’ dropt vrijdag 12 november 2021. De sneaker heeft een rijke geschiedenis en de gabbercultuur heeft hier een grote invloed op gehad. Maar hoe werd de Air Max BW zo’n grote sneaker in de gabbercultuur?

Nike Air Max BW

In 1991 kwam Nike met de Air Max BW. De sneaker werd ontworpen door Tinker Hatfield en kreeg een grotere Air Unit dan die van zijn voorganger, de Air Max 90. De naam BW komt dan ook van ‘Bigger Window’ en verwijst naar de prominent aanwezige Air Unit. De eerste colorway van dit paartje was de ‘Persian Violet‘. Het model was ontworpen als hardloopschoen, maar kreeg al snel een andere functie.

Nike Air Max BW
Foto van Nike

Nike Air Classic BW Black Persian Violet

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

De Air Max BW sloeg in eerste instantie niet aan bij het grotere publiek. Tegenwoordig is de BW een classic geworden en hier heeft de gabbercultuur van Nederland een grote rol in gespeeld.

De sneaker met de vergrote Air Unit deed het met name goed bij de gabbers die in Rotterdam en omstreken stonden te stampen op hardcore muziek. De Air Max 90 en 95 deden het ook goed bij deze hardcore liefhebbers, maar de BW werd al snel kenmerkend voor de subcultuur.

Het ontstaan van de gabbercultuur

De gabbercultuur ontstond in de jaren ’90 en was voornamelijk groot in Rotterdam. De term gabber komt uit het Bargoens en betekent vriend of maat. De gabbercultuur omarmde alles wat met hardcore muziek te maken heeft. Van de muziek tot aan de dansstijl en uiterlijke kenmerken.

De cultuur vormde zich rondom hardcore muziek, wat bekend staat om zijn harde en snelle beats. Het BPM (Beats Per Minutes) van deze muziekstijl ligt tussen de 180-220 BPM, maar hoe harder hoe beter.

Al snel vormde er een hechte cultuur rondom hardcore muziek. Ondanks de harde en soms wat agressieve muziek, waren de gabbers die stonden te stampen in de Energiehal vriendelijker dan men zou denken.

Tijdens de raves werd er harde muziek gedraaid en onderling vriendschappen gesloten. De gabbers deelden allemaal dezelfde passie en dit verbond hen. Al snel vormde dit een hechte cultuur dat tegenwoordig bekend staat als de gabbercultuur.

Gabbercultuur Nike Air Max BW
Foto van Feline Schoofs

Een gabber kan het best beschreven worden als hardcore liefhebber en heeft een kenmerkend uiterlijk. De gabbers uit de jaren ’90 droegen vaak gekleurde tracksuits, bomberjacks, hadden kale koppen en droegen hieronder de Air Max BW’s. De BW’s hadden naast een sportieve uiterlijk ook een belangrijke functie en moesten het 8 tot 10 uur uithouden tijdens de hardcore feesten.

Reputatie van de gabbercultuur

Sinds de jaren negentig is de gabbercultuur gegroeid en meer mainstream geworden. Niet alleen meer skinheads op de gabberfeesten, maar ook meiden in skinny jeans en witte sneakers staan tegenwoordig te stampen. Toch werd de gabbercultuur voor lange tijd in negatief daglicht gezet. De agressieve muziek, drugsgebruik en gekke dans moves zorgden ervoor dat de gabbercultuur een negatieve reputatie kreeg en dit vertaalde zich ook in de Air Max BW.

Zo werd de BW al snel gezien als dé gabber schoen en aangezien de gabbers niet met open armen ontvangen werden, werden de BW’s dat ook niet. Sneakerwinkels die normaal gesproken rijen met Air Max BW’s in hun shop hadden staan, verkochten de sneaker steeds minder en degene die wél met het model gezien werden, werden met een schuin oog aangekeken.

Door deze negatieve aandacht die de gabbercultuur ontving, moesten de gabbers terugkeren naar waar het allemaal begon: de underground scene. De harcore fans keerde terug naar de hallen en bleven hier door stampen. De gabbercultuur is nooit zijn loyaliteit verloren en zelfs met de slechte reputatie die de groep kreeg, bleven de hardcore liefhebbers door ‘hakken’ in de underground hallen.

De gabbers van nu

In 2016 maakte de Air Max BW zijn comeback en vierde Nike het 25-jarige bestaan van de BW met de ‘Persian Violet’, waarmee het allemaal begon. Sindsdien is de BW stapje voor stapje weer teruggekomen en heeft het in de afgelopen vijf jaar weer een aantal nieuwe colorways gekregen. In 2016 kwam Nike met de BW ‘Olympic‘, ‘Marina Blue‘ en de ‘Midnight Navy‘ en heeft het model in 2021 opnieuw nieuwe varianten gekregen.

Nike Air Max BW Olympic
Nike Air Max BW ‘Olympic’

Nike Air Max BW Premium 'Olympic USA'

819523-064 · Prijs vanaf €429,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max BW OG 401

819522-401 · Prijs vanaf €561,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max BW Ultra Midnight Navy

819475-404 · Prijs vanaf €557,-

Naar alle aanbieders

In 2021 kwam Nike opnieuw met de ‘Persian Violet’ en kreeg het BW model een ‘City Pack‘. Hierin kregen de steden Lyon, Beijing, Los Angeles en ook Rotterdam hun eigen paartjes.

De ‘Rotterdam’ komt op 12 november 2021 uit en heeft een felgroene kleur gekregen. Dit refereert naar de kleuren van de stad. Ook is de naam van de ‘gabber-stad’ op de hiel gezet. Op de tong is ‘220 BPM’ gedrukt, wat verwijst naar de Beats Per Minutes in hardcore.

Nike Air Max BW Rotterdam
Nike Air Max BW Rotterdam

Ook de gabbercultuur is tegenwoordig nog lang niet uit gestampt. Festivals als Defqon1, Thunderdome en Dominator trekken ieder jaar duizenden hardcore liefhebbers over de hele wereld.

Ook heeft de gabbercultuur zijn sporen achter gelaten bij namen als Patta, Raf Simons en ontwerper Tom Nijhuis. Hierin kregen de iconische tracksuits een nieuwe make-over en is de term ‘gabber’ een wereldwijd bekende term geworden bij kledingmerken en ontwerpers.