Skip to content
Editorial

De Air Jordan 4 staat in 2024 centraal

15 januari 2024 19:33
De Air Jordan 4 staat in 2024 centraal

Waar in het jaar 2023 de Nike Air Max 1 centraal stond, lijkt 2024 volledig in het teken van de Air Jordan 4 te staan. Het model viert dit jaar zijn 35-jarige bestaan en doet dit met unieke releases. Ook zien we de Nike SB variant van het model terugkeren in 2024 – een model dat maar al te geliefd was afgelopen jaar. Lees hier wat ons te verwachten staat de komende maanden.

Het jaar 1989

De Air Jordan 4 debuteerde in 1989. Het model was ontworpen door Tinker Hatfield, een designer die tevens verantwoordelijk was voor de Air Max 1. De Air Jordan 4 was het tweede silhouet uit de Jordan lijn die door Hatfield ontworpen was, na de Air Jordan 3. Beide silhouetten kwamen met de zichtbare Air unit – een kenmerkend designelement van Hatfield.

Air Jordan 4 history
Beeld Getty Images

De sneaker was uniek in zijn design en werd in vier colorways geïntroduceerd, waaronder de ‘Black Cement’ – de colorway die Michael Jordan in 1989 droeg tijdens ‘The Shot’. In een wedstrijd tussen de Chicago Bulls en de Cleveland Caveliers maakte Jordan in de laatste seconden het winnende schot in, je raadt het al, de ‘Black Cements’. Naast het overwinnen van de wedstrijd won ook de Air Jordan 4 die wedstrijd in populariteit.

In hetzelfde jaar verscheen het silhouet ook in Spike Lee’s film ‘Do the Right Thing’. In de scène met de welbekende quote “You stepped on my brand new white Air Jordans”, zien we acteur Giancarlo Esposito in een paar witte Air Jordan 4’s.

De film had een grote culturele impact en is jaren later nog altijd even relevant – evenals de sneakers die getoond werden in ‘Do the Right Thing’.

Het design

Het design van Hatfield wordt gekenmerkt door het mesh paneel op het bovenwerk. De Air Jordan 4 week niet veel af van zijn voorganger, maar kwam wel met aanpassingen die relevant waren voor op het basketbalveld.

Air Jordan 4
Beeld Nike

Het model werd met oog op prestatie ontworpen en gebruikte lightweight materialen, waaronder ademend mesh en synthetisch leer. De verdikte tong zorgde voor comfort, evenals de vergrote Air unit in de middenzool.

De Air Jordan 4 heeft een iconisch silhouet. De ‘Wings’ op het middenpaneel hebben een verstevigende functie. Op de tong en hiel zijn de Nike brandings te zien, waaronder het welbekende Jumpman logo. De lip op de hiel heeft een vergrote look en is kenmerkend voor het silhouet.

Nike SB x Air Jordan 4

In 2023 verscheen er een bijzondere cross-over: de Nike SB x Air Jordan 4. De Nike SB lijn heeft in het verleden al eerder gewerkt aan het Air Jordan 1 model. De Air Jordan 4 daarentegen, was nog onbekend terrein voor het team van Nike SB. Het resultaat: de Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’, voor enkele sneakerliefhebbers dé sneaker van 2023.

Nike SB x Air Jordan 4
Beeld Nike

Het design van de ‘Pine Green’ blijft dicht bij dat van de klassieke Air Jordan 4, maar heeft enkele Nike SB elementen gekregen. Op de hiel vervangt het Nike SB logo het Nike Air logo. Een opvallend detail aan de Nike SB variant, is de gumzool die voor meer grip zorgt. Het zachte materiaal op het bovenwerk maakt het gemakkelijker om tricks en flips te doen.

Daarnaast heeft de Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’ een bredere pasvorm, een kenmerkend element van skateschoenen. Het grote succes van de Nike SB x Air Jordan 4 cross-over lijkt zich in 2024 voort te trekken. Er gaan geruchten rond dat diverse colorways op hetzelfde silhouet zullen verschijnen, waaronder een ‘Military Blue’ variant.

Nike SB x Air Jordan 4 Military Blue
Beeld Zsneakerheadz

Welke colorways er precies zullen droppen in 2024, is nog niet precies bekend. Houd de Sneakerjagers releasekalender in de gaten voor updates.

Air Jordan 4 releases 2024

Komend jaar staan ons een hoop unieke colorways te wachten van het Air Jordan 4 model. Recent verscheen de Air Jordan 4 al in diverse colorways tijdens de Nike SNKRS Restock, maar ook in de komende maanden krijgt het model er unieke colorways bij, waaronder de klassieke ‘Bred Reimagined’ colorway.

Bekijk de releases via de knoppen hieronder. De Air Jordan 4’s hebben nog geen officiële releasedatum, dus houd de releasekalender nauw in de gaten. Mocht je meer artikelen als dit willen lezen, bekijk dan de Sneakerjagers nieuwspagina.

Air Jordan 4 'Bred Reimagined'

FV5029-006 · Prijs vanaf €190,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 WMNS 'Sail & Metallic Gold'

AQ9129-170 · Prijs vanaf €178,-

Naar alle aanbieders

A Ma Maniére x Air Jordan 4 'Phantom'

Verwacht in 2024

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 SE 'Smoke Grey'

Verwacht in 2024

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro WMNS 'Vivid Sulfur'

AQ9129-101 · Prijs vanaf €143,-

Naar alle aanbieders