Skip to content
Brand

Bekende Nike en Jordan modellen die een skate variant hebben gekregen

5 november 2023 19:26
Bekende Nike en Jordan modellen die een skate variant hebben gekregen

In de wereld van sneakers, waar stijl en functionaliteit samenkomen, zijn er maar weinig namen die zo prominent aanwezig zijn als Nike. Het sportmerk heeft door de jaren heen een indrukwekkende collectie van klassieke modellen opgebouwd. Wat echter opvalt, is dat Nike de laatste tijd steeds vaker hun iconische ontwerpen een skate make-over geeft.

Het meest recente voorbeeld van dit opmerkelijke patroon is de skate variant van de Nike Air Darwin. Onlangs zijn de allereerste beelden opgedoken van de verwachte Supreme x Nike SB Air Darwin Low, waar we een moderne interpretatie van de iconische OG retro basketbalschoen uit de jaren 90 zien.

Maar de Nike Air Darwin is dus niet het enige model dat de overstap heeft gemaakt naar de skatewereld. Laten we eens kijken naar enkele van de opvallende Nike en Jordan modellen die een SB-variant hebben gekregen!

Nike SB Air Jordan 1

Nike SB X Air Jordan 1 OG 'La to Chicago'
Nike SB X Air Jordan 1 OG 'La to Chicago'
Nike

1985 was het jaar van de release van de Air Jordan 1 en een keerpunt in de wereld van basketbal. Maar enkele jaren na de eerste uitgave begon de Air Jordan 1 ook een opmerkelijke verschijning te worden in de skateboardcultuur.

Skaters zochten namelijk naar een sneaker die zowel demping als ondersteuning bood en tegelijk zou opvallen met levendige kleuren. En nadat bekende iconen zoals Lance Mountain, Mickey Reyes en Bryce Kanigths begonnen te skateboarden in Air Jordan 1’s, begon dit anderen op te vallen en gaven ze geboorte aan een legende.

Vanaf dat moment hebben deze twee culturen elkaar voortdurend gekruist en gezamenlijk een rijke geschiedenis geschreven. Een prachtig voorbeeld is de Nike SB X Air Jordan 1 OG ‘La to Chicago’, wat een eerbetoon is aan de twee steden die de geboorte van skateboarden en grootsheid hebben ingeluid.

Nike SB X Air Jordan 1 OG 'La to Chicago'

CD6578-507 · Prijs vanaf €250,-

Naar alle aanbieders

Nike SB X Air Jordan 1 Low 'Midnight Navy'

CJ7891-400 · Prijs vanaf €520,-

Naar alle aanbieders

Nike SB X Air Jordan 1 OG 'Light Bone'

CD6578-006 · Prijs vanaf €210,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Jordan 4

Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'
Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'
Nike SB

De Nike SB Air Jordan 4 eert een van de meest gedenkwaardige samenwerkingen in de wereld van sneakers. Namelijk die tussen Sandy Bodecker en Tinker Hatfield. Met deze sneaker hebben Nike SB en Jordan Brand hun krachten gebundeld om het ontwerp van de AJ4 aan te passen, zodat je de hele dag kunt skateboarden.

De release waar we allemaal direct aan denken is natuurlijk de Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’. Voor deze release is de ’89 vorm teruggebracht rond de toe box voor een verbeterde pasvorm. Daarnaast is de focus gelegd op het bovenwerk, met flexibele plastic details om de schoenen soepel te houden tijdens lange sessies. Met Nike Air ben je bovendien klaar voor alle skate tricks en geniet je van optimale tractie dankzij het gebruik van gomrubber.

De Nike SB Air Jordan 4 is dus het ultieme eerbetoon aan een legendarisch duo en biedt skateboarders een schoen die zowel stijlvol als functioneel is!

Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'

DR5415-103 · Prijs vanaf €243,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Dunk

Nike Crenshaw Skate Club x Dunk Low SB
Why So Sad? x Nike SB Dunk Low Pro 'Coastal Blue'
Nike SB

De Nike SB Dunk, misschien wel een van de meest iconische skate schoenen aller tijden, heeft een rijke geschiedenis in de skategemeenschap. Oorspronkelijk ontworpen als een basketbalschoen, werd de Dunk al snel omarmd door skateboarders vanwege zijn duurzaamheid en stijl.

De SB-versie van de Dunk is speciaal ontworpen met skateboarders in gedachten, met verbeterde demping en ondersteuning. Maar wat de Nike SB Dunk echt opvallend maakt, zijn de talloze samenwerkingen en kleurrijke ontwerpen die zijn uitgebracht.

Hierdoor is het een cultfavoriet geworden onder skaters en sneakerliefhebbers. Deze schoen is een viering van individualiteit en creativiteit en een absolute must-have voor iedereen die zijn persoonlijke stijl wil uiten!

Nike SB Dunk Low Pro ISO 'White Gum'

CD2563-101 · Prijs vanaf €110,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Dunk High 'San Francisco Giants'

DO9394-100 · Prijs vanaf €76,-

Naar alle aanbieders

Why So Sad? x Nike SB Dunk Low Pro 'Coastal Blue'

DX5549-400 · Prijs vanaf €135,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Blazer

Nike SB Blazer Black
Nike SB Blazer Mid Premium

Hoewel de Nike Blazer oorspronkelijk in 1973 werd geïntroduceerd, maakte de SB Blazer pas in 2005 zijn opwachting.

De Nike SB Blazer, ontworpen door Lance Mountain, is specifiek afgestemd op skateboarden. Deze skate-variant onderscheidt zich niet alleen qua uiterlijk, maar ook in termen van functionaliteit. Uitgerust met SB Zoom demping, is deze schoen ideaal voor skateboarden, waar comfort en ondersteuning van cruciaal belang zijn. Bovendien wordt het bovenwerk vaak vervaardigd van duurzaam suède en heeft het een aangepaste pasvorm om te voldoen aan de eisen van skateboarders.

Nike SB Zoom Blazer Mid

864349-007 · Prijs vanaf €56,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Zoom Blazer Mid Premium

FD5113-100 · Prijs vanaf €48,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Zoom Blazer Low Pro GT

DC7695-100 · Prijs vanaf €40,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Trainer 1

Nike SB Air Trainer 1 history

De Nike Air Trainer, die overging in een SB-model, was oorspronkelijk de allereerste Nike cross-trainingschoen. Skateboarders werden uiteindelijk aangetrokken tot de Air Trainer 1 om dezelfde redenen als andere sporters: zijn duurzaamheid en veelzijdigheid waren onmiskenbaar.

De weg naar de Nike SB Air Trainer 1 begon met Savier, de voorvader vader van Nike SB, die een pro-model lanceerde voor skateboarder Tim O’Connor. En met de komst van het Nike SB-tijdperk, duurde het niet lang voordat het skateboard-sublabel van Nike een versie van de Air Trainer 1 creëerde die specifiek was ontworpen voor skaters.

In 2003 zag de wereld de introductie van de SB Air Trainer 1. OG sneakerheads herkennen zich ongetwijfeld nog de releases zoals de ‘Paul Brown’ en HUF’s ‘Gold Digger’. Hoewel deze schoen misschien niet dezelfde iconische status heeft bereikt als de SB Dunk, heeft hij wel een toegewijde fanbase. Dit blijkt uit de positieve reacties op samenwerkingen zoals die met Polar Skate Co. in 2019 en de ‘Chlorophyll’ colorway in 2020.

Nike Air Trainer 1 SB Paul Brown 2003

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Nike Air Trainer 1 SB Huf Gold Digger

306193-261 · Prijs vanaf €129,-

Naar alle aanbieders

Polar X Nike SB Air Trainer 1 QS 'Royal Blue'

CI6892-001 · Prijs vanaf €150,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Trainer 1 Chlorophyll (2020)

CW8604-001 · Prijs vanaf €98,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Trainer 2

Nike Air Trainer 2 SB Supreme Black
Nike Air Trainer 2 SB Metallic Gold/Reflect Silver

Na de Air Trainer 1, werd in 2007 de allereerste Nike SB Air Trainer 2 geïntroduceerd. Dit vond plaats dankzij een bijzondere samenwerking tussen Nike SB en het iconische skatemerk Supreme.

Deze uitvoering debuteerde in een opvallende ‘Black’ colorway. Gedurende datzelfde jaar en het begin van 2008 werden ook aanvullende, niet-samenwerkende colorways aan het publiek gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Metallic Gold/Reflect Silver’ en de ‘Black Royal Blue’.

Nike Air Trainer 2 SB Supreme Black

317646-001 · Prijs vanaf €287,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Trainer 2 SB Metallic Gold/Reflect Silver

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Nike Air Trainer 2 Sb

318480-041 · Prijs vanaf €173,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Force 2

Nike SB Air Force 2 Supreme sneakers
Nike

Twintig jaar later, na zijn debuut op het basketbalveld, werd de SB Air Force 2 geïntroduceerd voor het skaten. De oorspronkelijke Air Force 2 was een favoriet onder basketbalspelers vanwege zijn demping en ondersteuning. Toen Nike besloot om dit ontwerp aan te passen voor skateboarders, zorgde onder andere deze elementen, gecombineerd met verbeterde grip, ervoor dat het ook in de skatewereld een groot succes werd.

Net als de SB Air Trainer 2, kreeg ook deze sneaker een boost van het merk Supreme. Deze samenwerking en de verschillende kleurvarianten, maakten het al snel een cultfavoriet onder skaters en sneakerliefhebbers.

Nike SB x Supreme Air Force 2 Low "Brown"

AA0871-212 · Prijs vanaf €99,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Air Force II Low

AO0300-400 · Prijs vanaf €241,-

Naar alle aanbieders

Nike SB x Supreme Air Force 2 Low "Blue"

AA0871-313 · Prijs vanaf €156,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Delta Force

Nike Delta Force Vulc SB 'White Thunder Blue' White/Thunder Blue-Black
Nike Delta Force 3/4 SB Supreme 309958-001

Nike introduceerde de Delta Force voor het eerst in 1986, rondom dezelfde periode waarin de Dunk en Terminator hun debuut maakten. Deze sneaker werd aanvankelijk op de markt gebracht als een basketbalschoen.

Maar sinds Nike SB het model onder handen nam, heeft het zich ontwikkeld tot een gewaardeerde skateschoen. De eerste release van de SB-versie vond plaats in de zomer van 2004.

Onder de vleugels van Nike SB onderging de schoen een transformatie, met toevoegingen zoals een halfgevulde tong, Zoom Air-technologie en extra demping. Hiermee werd de SB Delta Force omgevormd tot een skateschoen met verbeterde prestaties en comfort.

Nike Delta Force Vulc SB 'White Thunder Blue' White/Thunder Blue-Black

942237-100 · Prijs vanaf €87,-

Naar alle aanbieders

Nike Delta Force 3/4 SB Supreme

309958-001 · Prijs vanaf €189,-

Naar alle aanbieders

Nike SB Delta Force Vulc Red Black Wht

942237 006 · Prijs vanaf €91,-

Naar alle aanbieders

Of je nu een gepassioneerde skateboarder bent of gewoon houdt van de stijl van skate sneakers, Nike heeft ongetwijfeld iets te bieden dat aan jouw wensen voldoet.

Blijf op de hoogte van de nieuwste releases en updates, want het lijkt erop dat Nike nog veel meer in petto heeft voor de toekomst!