Skip to content
Editorial

Beat-up Nike Air Max 1 grails zijn bij restaurator The Dutch Sneaker in goede handen

4 februari 2024 11:00
Beat-up Nike Air Max 1 grails zijn bij restaurator The Dutch Sneaker in goede handen

Liefhebbers van de Nike Air Max 1 kennen vast wel het probleem; een afkruimelende zool of leer dat in de loop der jaren zodanig verouderd is dat het van de sneaker lijkt te vallen. Ondanks dat de Air Max 1 vorig jaar een comeback maakte, zijn de klassieke colorways uit voorgaande jaren nog altijd een klasse apart.

Marcel Scheper, beter bekend als The Dutch Sneaker, restaureert OG Nike Air Max 1’s en maakt deze weer draagbaar. In een Sneakerjagers interview vertelt hij waarom juist de Air Max 1 zo belangrijk is voor hem en de community.

The Dutch Sneaker

Het is 2020, de coronapandemie heeft Nederland in zijn greep en zo ook Marcel Scheper. Aangezien veel stil valt op het gebied van werk, sport en bezigheden, start Marcel met het restaureren van zijn favoriete sneaker: de Nike Air Max 1. De eerste sneaker die vergezeld wordt met een nieuwe zool is de Atmos ‘Viotech’, tevens de sneaker die Marcel draagt tijdens ons gesprek.

The Dutch Sneaker Sneakerjagers
Foto’s Sneakerjagers

“Ik startte met het restaureren van sneakers van mezelf en kennissen”, vertelt Marcel. “De eerste sneaker waarvan ik de zool heb ‘geswapt’, was de ‘Viotech’ uit 2003. Na ruim 20 jaar was die zool niets meer waard, dus die heb ik als eerste aangepakt.”

The Dutch Sneaker Sneakerjagers
The Dutch Sneaker Sneakerjagers

Wat begon als een hobby voor in de late avonden, groeide in korte tijd uit tot een goedlopend bedrijf met klanten wereldwijd. Marcel werkt onder de naam ‘The Dutch Sneaker’ (@thedutchsneaker) en focust zich voornamelijk op het restaureren van OG colorways van de Nike Air Max 1 – denk hierbij aan de ‘Amsterdam’ (2003), Parra x Patta ‘Cherrywood’ en Atmos ‘Elephant’ uit 2007.

Zeldzame grails

Het is niet zonder reden dat Marcel zich focust op het restaureren van OG Air Max 1 colorways. “Ten eerste, zijn dat vaak de sneakers die de meeste reparatie nodig hebben,” vertelt hij lachend.“Daarnaast zit er veel geschiedenis in die specifieke, exclusieve colorways. Ze vertellen elk een eigen verhaal.”

The Dutch Sneaker Sneakerjagers
The Dutch Sneaker Sneakerjagers

Marcel is zelf ook groot sneakerliefhebber en weet als geen ander hoe taai het kan zijn als je je favoriete colorways ondraagbaar zijn geworden. “Kijk, deze bijvoorbeeld”, vertelt Marcel terwijl hij de Atmos ‘Elephant’ van de plank haalt, “ik heb deze sneaker laten importeren vanuit Thailand. De luchtvochtigheid is daar zoveel hoger dat zie je direct aan de crumbled zool.”

The Dutch Sneaker Sneakerjagers

In de werkruimte van Marcel staan meer van dit soort exemplaren, de een exclusiever dan de ander. De sneakers krijgt hij ingestuurd van over de hele wereld – van Frankrijk, tot aan Amerika. “Er zijn niet veel plekken waar je sneakers kunt laten restaureren, Nike biedt zelf bijvoorbeeld ook geen service aan. Daar kom ik om het hoekje kijken.”

Marcel werkt met vaste klanten die hem benaderen met een specifieke aanvraag of sneaker. De donorzolen, de zolen die gebruikt worden bij het swappen van de buiten- en middenzolen, kunnen ze zelf aanleveren of bij Marcel aanvragen. Vervolgens voorziet Marcel de sneaker van een nieuwe zool, geverfd en alles, en wordt de sneaker teruggestuurd naar de klant.

Nederlandse hype

Ondanks dat Marcel’s klanten van over de hele wereld komen, wordt volgens hem de Air Max 1 volgens hem nog altijd aan Nederland gelinkt. “Ik weet niet de specifieke reden hiervan, maar het is altijd zo geweest dat wij Nederlanders groot fan zijn van dit specifieke silhouet”, vertelt hij. “Frankrijk heeft ook een eigen silhouet, denk hierbij aan de Nike TN-serie. De Air Max 95 is erg populair in Engeland en Nederland heeft de Air Max 1 of de BW – misschien is die nog wel iconischer.”

The Dutch Sneaker Sneakerjagers

Wat volgens Marcel hier een rol in zou kunnen spelen, zijn de iconische samenwerkingen die Nederlandse merken als Patta of Parra hebben gehad met de Air Max 1. “De ‘Cherrywood’ colorway bijvoorbeeld, die is niet alleen geliefd in Nederland maar over de hele wereld. Ik denk dat het comfort van de Air Max 1 ook een rol speelt, dat zie je bijvoorbeeld ook bij de BW die door zijn comfort groot geworden is in de Nederlandse gabbercultuur.”

The Dutch Sneaker Sneakerjagers
The Dutch Sneaker Sneakerjagers

Ook de welbekende ‘Amsterdam’ colorway, die in 2005 verscheen, bevestigd de populariteit van het silhouet in Nederland. Wat de specifieke reden achter het grote Air Max 1 succes is, is onbekend en volgens Marcel ook irrelevant: “Het is gewoon een fantastische sneaker”.

Air Max 1 comeback

De comeback van het silhouet in 2023 was dan ook een grote win voor Marcel (en de rest van Nederland). Voor langere tijd was de Air Max 1 niet of lastig te verkrijgen. Tijdens Air Max Day, begin 2023, werd de sneaker geherintroduceerd – evenals het Big Bubble ‘86 silhouet, de voorganger van het klassieke Air Max 1 model.

The Dutch Sneaker Sneakerjagers

“De comeback van de Air Max 1 was natuurlijk als een droom die uitkwam”, vertelt Marcel. “Niet alleen voor mijn eigen sneakerverzameling, ook voor The Dutch Sneaker was deze comeback erg voordelig, aangezien ik nu gemakkelijker aan donorschoenen kom.” Hierbij is het volgens Marcel belangrijk dat de zool en Air unit van de donorschoen overeenkomen met de kleuren van het OG paar. “Voorheen was dit nog wel eens een zoektocht. Nu is dat gemakkelijker”, aldus Marcel.

The Dutch Sneaker Sneakerjagers
The Dutch Sneaker Sneakerjagers

Sinds de 2023 comeback heeft Marcel al enkele colorways toegevoegd aan zijn collectie. “De ‘Urawa’ colorway is denk ik wel een van de betere colorways van afgelopen jaar”, vertelt Marcel terwijl hij een exemplaar in handen heeft. “Wat ik tof vind bij deze colorway, is dat ze hem niet een-op-een hebben teruggebracht, dat zie je nu wel veel. Stiekem vind ik dat een beetje jammer. Het haalt een beetje de magie weg van de originele colorway.”

Marcel haalt hier de verwachte release van de Patta x Nike Air Max 1 ‘Chlorophyll’ aan, die in 2024 een retro release lijkt te krijgen. “Ik ben erg benieuwd wat ze met deze release gaan doen. Ik ben daar wel bij.”

Toekomst

Sinds de oprichting van The Dutch Sneaker is het hard gegaan. “Ik krijg dagelijks aanvragen, bijna teveel om het overzicht nog te kunnen houden. Ik had nooit verwacht dat dit alles zo hard zou gaan, ik zie dat wel als een compliment”, aldus Marcel.

Kijkend naar de afgelopen drie jaren is Marcel erg tevreden met waar hij nu staat. Echt uitbreidingsplannen heeft hij niet: “Ik wil het graag als hobby houden, het is mijn passie, geen negen tot vijf baan.” Voorlopig is hij nog wel even zoet met de aanvragen in zijn inbox.

“De wereld van sneakers blijft me inspireren, de mensen, de sneaker modellen en alles eromheen”, vertelt Marcel. “Ik heb passie voor wat ik doe en ik denk dat dat het belangrijkste is.”