Skip to content
Editorial

Allround creative Ayshe Zaifoglu wilt vrouwen in de sneaker game een plek geven

3 augustus 2022 16:00
Allround creative Ayshe Zaifoglu wilt vrouwen in de sneaker game een plek geven

Maak kennis met Ayshe Zaifoglu, ook wel bekend als Azcaptures. Ayshe is een allround creatief, presentatrice en fotografe met een grote passie voor sneakers. Ze heeft in het verleden met verschillende sneaker brands gewerkt en is nu host bij de Nike SNKRS show. Ze heeft haar eigen sneaker ontworpen en heeft grote plannen voor de toekomst.

Maak kennis met Ayshe

Voor degenen die Ayshe Zaifoglu nog niet kennen, Ayshe is een allround creative en omschrijft zichzelf als een creator voor en achter de camera. “Ik ben opgeleid in tv- en filmproductie, dus mijn achtergrond is achter de camera geweest met het filmen van inspirerende mensen, het maken van foto’s en het oprichten van campagnes”, vertelt Ayshe. “Via de muziekindustrie ben ik er op de een of andere manier in geslaagd om voor de camera te komen en dat pakte eigenlijk best goed uit.”

Ayshe werkt sinds 2020 samen met Nike, nadat ze meedeed met een wedstrijd waarin twintig creators uitgekozen werden om hun eigen sneakers te ontwerpen. Ayshe was een van de gelukkigen, net als Titi Finlay, collega en vriendin van Ayshe. Sinds de samenwerking zijn Ayshe en Nike met elkaar in contact gebleven. “Ik maakte wat toffe content voor hen en op de een of andere manier belandde ik als host voor Nike SNKRS”, vertelt ze. Als eerste Europese vrouwelijke host van SNKRS vliegt ze door heel Europa en hosts ze Nike live events.

Naast haar baan bij Nike heeft Ayshe verschillende freelance klussen en heeft ze haar eigen initiatief ‘Pay Your Shooter’. Ze gaat door het leven onder de naam Azcaptures, wat voor haar een bijzondere betekenis heeft. “AZ zijn natuurlijk mijn initialen”, vertelt Ayshe. “Toen ik begon als fotograaf, was het als het ware ‘az-captures’ alles. Dat werd een signature ding, ik heb zelfs ‘captures’ op mijn been laten tatoeëren. Nu, als presentatrice, zeggen vrienden dat ik de harten van mensen ‘vang’, dus daarom heb ik mijn naam gehouden.”

Allround creative

Als allround creative is geen enkele werkdag van Ayshe hetzelfde. “Er zijn dagen dat ik in de productie werk, voor een shoot of iets dergelijks, dat ik de eerste op de set ben die alles uitzoekt en de laatste ben die weggaat. Bij het hosten van een show bij Nike is dat precies andersom,” vertelt ze. “Als ik een sneakershow doe, word ik opgehaald in een mooie auto en hoef ik niets te doen. Ik kom daar aan, ik presenteer en word weer naar huis gebracht. Het zijn twee verschillende soorten werk. Ik houd van die diversiteit.”

Ayshe Zaifoglu

Ayshe is al meer dan vier jaar freelancer en heeft gewerkt met merken als PUMA, adidas, Kickers en Nike. In die vier jaar heeft ze het gevoel gekregen dat ze behoorlijk behendig is geworden in het freelancen. “Ik hoef niet meer ja te zeggen op elke klus die binnenkomt. In plaats daarvan werk ik met de mensen met wie ik wil werken.”

Hier vertelt ze over het opzetten van haar eigen netwerk met mensen met wie ze graag werkt. “Wanneer je een klus doet en je iemand ontmoet waarmee het echt klikt en je levert goed werk samen, dan heb je zoiets van ‘Ik mag je echt, ik hoop dat we nog eens samenwerken’. Het mooie van freelancer zijn, is dat je je eigen netwerk kunt opbouwen van mensen met wie je graag werkt.”

Dit heeft Ayshe gebracht op de plek waar ze nu is. Met haar baan als fotograaf, presentatrice en editor heeft ze haar eigen naam gecreëerd en combineert ze haar passie voor sneakers met haar dagelijkse werk. “Dat is ook een belangrijk ding in mijn dagelijkse routine, het uitzoeken van mijn outfit en sneakers”, vertelt Ayshe lachend. “Afhankelijk van de klus, wanneer ik bijvoorbeeld host bij Nike, kies ik sneakers uit om indruk te maken. Dan haal ik een paar grails tevoorschijn.”

Nike SNKRS Live

Ayshe en Nike werken nu al meer dan twee jaar samen. Tijdens de lockdown in 2020, als gevolg van de pandemie, schreef Ayshe zich in voor een Nike By You wedstrijd. “Ik ben altijd al een Nikehead geweest, dus om de kans te krijgen om je eigen sneaker te ontwerpen, was een waanzinnige gedachte.” Tijdens deze wedstrijd kregen twintig creators uit Londen de kans om hun ontwerpen tot leven te brengen. Ayshe was een van hen.

Ayshe Zaifoglu Nike Air Max 95

“Tijdens de eerste lockdown in Londen kreeg ik een e-mail van Nike waarin stond dat ik was geselecteerd om mijn eigen sneaker te ontwerpen. Dit was bizar! De hele wereld was in een slechte staat, maar toen kreeg ik die e-mail en was het als een droom die uitkwam. Een lichtpuntje in die tijd.”

Naast het ontwerpen van de sneaker, moest Ayshe ook een promo maken voor haar eigen sneaker. Omdat ze al ervaring had met monteren en filmen, ging ze all-in. “Aangezien dit mijn dagelijkse werk is, had ik wel iets van oké ik moet echt goede content maken. Ik haalde de drone tevoorschijn en ging er vol voor.”

Haar promovideo was een groot succes en zes maanden na de campagne kreeg ze een telefoontje van Nike en werd haar verteld dat ze een klus voor haar hadden. “Toen ik dit telefoontje kreeg, had ik zoiets van: ja, wat het ook is, het maakt me niet uit, ik doe het.” Dit heeft ertoe geleid dat Ayshe de eerste, vrouwelijke, Europese presentatrice van Nike SNKRS Live is. Zo was ze te zien als de host tijdens de SNKRS game op Air Max Day en was ze onlangs in Parijs voor het Quai54 event.

Passie voor sneakers

Ayshe’s passie voor sneakers begon al op jonge leeftijd. “Mijn moeder was een groot Nike liefhebber, ze hield van sneakers en kocht altijd de sickste Nikes voor me. Dus op alle babyfoto’s van mij draag ik sneakers”, vertelt Ayshe lachend. “Haar passie voor sneakers heb ik een beetje overgenomen.” Hier vertelt ze ook over hoe het opgroeien in Londen, waar een grote cultuur heerst rondom sneakers, de Air Max’s in het bijzonder, een grote rol heeft gespeeld. “Wie de beste Air Max op school had, was een beetje de coolste van de klas.”

Ayshe Zaifoglu

Haar passie voor sneakers begon pas echt serieus te worden toen ze in 2014 bij Patta ging werken. “Toen begon ik sneakers serieuzer te nemen en hield ik me meer bezig met de colorways die ik wilde.” In die tijd verzamelde Ayshe nog geen sneakers, dit vanwege haar kleine maat.

“Het was heel erg ‘ik hou van je – ik kan je nooit hebben’ soort relatie”, vertelt ze. “Ik heb een UK 3.5 (EU 36) en veel sneakers die ik leuk vind, waren niet in mijn maat verkrijgbaar. Dit was best frustrerend.” Deze haat-liefde verhouding met sneakers zorgde ervoor dat Ayshe zich een tijdje niet met sneakers bezig hield.

Dit is iets wat volgens Ayshe moet veranderen. “Ik wil gewoon dat iedereen zich inbegrepen voelt. Ik voel me erg gepassioneerd over de positie van vrouwen in door mannen gedomineerde werkomgevingen”, vertelt ze. “En de sneakergame wordt door mannen gedomineerd, de camerawereld wordt door mannen gedomineerd, ik wil gewoon gezien worden en niet terugdeinzen.”

It’s a man’s world

Dat is ook de reden waarom Ayshe haar initiatief Pay Your Shooter is gestart, waarin ze opkomt voor vrouwen in de creatieve scene. Als fotografe heeft ze vaker meegemaakt dat merken haar werk gebruikten en haar niet correct betaalden. “Pay Your Shooter is ontstaan uit frustratie vanuit het werkveld. Er zijn opdrachtgevers geweest die mij vroegen om gratis voor ze te werken”, vertelt ze. “Ze zagen het niet als werk, ze zagen het als ”gewoon” foto’s maken, alsof het niets was.” Dit is iets waar veel creators die als freelancer werken mee te maken hebben.

Pay Your Shooter
Initiatief Ayshe Pay Your Shooter

Met Pay Your Shooter wil Ayshe opkomen voor jonge creatieven en een gesprek op gang brengen bij grote merken. “Ik wil jonge creators een platform bieden om zichzelf te kunnen vertegenwoordigen”, vertelt ze. “Ik wil het gesprek levend houden.”

Hierbij noemt ze het feit dat er net als in de sneakerindustrie, ook een tweedeling is in de creatieve industrie. “Er is over het algemeen een scheiding in hoeveel mannen en vrouwen betaald krijgen, vooral als fotografen”, vertelt Ayshe. “Daar moet verandering in komen.”

Ayshe Zaifoglu
Titi (links) en Ayshe (rechts)

Dit is ook het geval in de sneakerwereld. Vriendin en collega Titi Finlay, die ook samenwerkt met Nike, is groot voorstander van equal sizing in de sneaker industrie. “We hebben het er wel eens over gehad, of we de maatvoering wereldwijd kunnen veranderen. Dit is natuurlijk de ultieme droom van elke sneakerhead, om elke sneaker in jouw maat te kunnen krijgen.”, vertelt Ayshe.

Toekomstplannen

Ayshe is blij met waar ze nu is en heeft grootse plannen voor de toekomst. “Ik wil blijven pushen wat ik aan het doen ben en gezien worden”, vertelt ze. Hier noemt ze Instagram, waar ze vooral actief op is. Met haar platform wil ze mensen inspireren, maar ook geïnspireerd raken door anderen.

Ayshe Zaifoglu

Hier betrekt ze haar baan bij Nike SNKRS Live. “Het zien van mij als host op SNKRS, als jonge vrouw die van sneakers houdt, iemand die op je lijkt, of dezelfde interesse heeft als jij, om iemand zoals ik op een groot platform zien is al inspirerend”, vertelt Ayshe. “Ik wil dat blijven doen voor de jongere meiden, want we hebben nog veel te doen als het gaat om gelijkheid in de scene. Ik heb grote plannen, zeker weten.”

Op de vraag over welke sneaker release ze het meest enthousiast is, noemt Ayshe meteen de Ambush x Nike collab. “Ik ben erg excited over de Ambush collab die eraan komt, de Ambush x Air Adjust Force. It’s crazy!” Ayshe is een grote fan van de OG silhouetten, zoals de Air Adjust Force. Daarnaast is Ambush een merk dat is opgericht door vrouwen, wat het een extra bijzondere release maakt. “Ik houd van retro-uitziende sneakers, eigenlijk alles wat er super jaren 90 uitziet.”

Ayshe is ook te zien tijdens SNKRS Day op 8 augustus 2022. Hier zal ze samen met collega Will de SNKRS liveshow presenteren. Check Ayshe’s Instagram @azcaptures voor meer updates en vergeet niet in te tunen tijdens SNRKS Day.

Je kunt meer interviews zoals deze vinden in onze sneaker news >>