Skip to content
Staff Picks

Alle Nike x Stüssy sneaker samenwerkingen op een rijtje

11 augustus 2021 21:00
Alle Nike x Stüssy sneaker samenwerkingen op een rijtje

Nike en Stüssy hebben een rijke geschiedenis als het gaat om samenwerkingen. De twee merken gaan way back en hebben in twintig jaar een hele hoop kicks uitgebracht.

Stüssy was oorspronkelijk een surf merk. Ze verkochten eerst surfboards met het inmiddels welbekende Stüssy logo. Toen de boards door steeds meer surfers werden gekocht, leek het Shawn Stussy (oprichter) een goed idee om ook kleding te gaan verkopen. Door de creativiteit van Shawn vergaarde het merk steeds meer bekendheid.

Het millenium werd ingeluid met de eerste samenwerking tussen beide merken. In de afgelopen twintig jaar hebben er meer dan twintig samenwerkingen tussen Nike en Stüssy plaatsgevonden

Nike Air Huarache LE x Stüssy (2000)

Nike Air Huarache LE
Nike stüssy samenwerking

De allereerste collab tussen Nike en Stüssy was op de Air Huarache. Dit model brachten ze uit in twee colorways, ‘Desert Oak’ en ‘Dark Olive’. Michael Koppelman van Stüssy en Fraser Cooke van Nike hebben samen aan dit silhouet gewerkt. Het concept was om twee creatieve kleurenschema’s te ontwerpen op deze Nike schoen.

Nike Dunk High x Stüssy (2001)

Nike Dunk High x Stüssy

Een jaar later sloegen de twee merken hun handen weer in één en ontworpen een Nike Dunk High. In dit jaar was dit model nog lang niet zo populair als dat hij nu is. Vooral skaters droegen in deze tijd de Dunk, ondanks dat dit model was ontworpen voor basketbal.

Deze samenwerking bracht chaos onder de sneakerheads. Dit model zou alleen in de Stüssy winkels releasen en ze hadden afgesproken dat ze maar 24 paartjes per dag zouden verkopen in elke winkel. Dit was in die tijd een nieuwe marketing strategie. Voor twee weken lang stonden er enorme rijen voor de winkels van het surf merk.

Nike Blazer Mid x Stüssy (2002)

Nike Blazer Mid

Na de hype om de Dunk High samenwerking focusten Nike en Stüssy zich weer op een basketbal-icoon, de Blazer Mid. Dit model kreeg een opvallender kleurenschema door de felroze Swoosh en het donkerblauwe bovenwerk. Naast deze colorway brachten ze ook een andere uit met een grijs bovenwerk en een groene Swoosh.

Deze sneaker werd net als de Dunk in gelimiteerde aantallen geproduceerd en verkocht.

Nike Air Huarache Light x Stüssy (2003)

Nike Air Huarache Light x Stüssy

Nike en Stüssy begonnen opvallende kleurenschema’s te waarderen en brachten dit op de Nike Air Huarache Light terug. Dit paartje is nooit in de winkels terecht gekomen en was alleen voor Friends & Family. Op de hiel werd het logo van Stüssy geplaatst. Dit was de allereerste keer dat Nike een ander logo op hun schoenen liet bedrukken.

Nike Court Force x Stüssy ‘XXV’ (2005)

Nike Court Force

Voor het vijfentwintig jarig bestaan van Stüssy werkten zij met Nike samen aan één van de zeldzaamste modelen, de Nike Court Force. Op de hiel staan verschillende steden in het handschrift van Shawn Stüssy. Op de neus, de kraag en op de Swoosh zit krokodillenleer. De rest van het bovenwerk is gemaakt van suède.

Bij deze release hoorde ook kleding. Dit was voor het eerst dat dit gebeurde in de geschiedenis van deze samenwerking.

Nike SB Dunk x Stüssy ‘Cherry’ (2005)

Nike SB Dunk x Stüssy 'Cherry'

De Nike SB Dunk x Stüssy ‘Cherry’ is één van de populairste SB Dunk modellen tot op de dag van vandaag. Deze sneaker was geïnspireerd op ijs. De bruine overlays staan voor chocolade ijs, de roze basis staat voor aardbeien ijs en de créme Swoosh voor vanille ijs. Op de tong staat zelfs een illustratie van een kers om de uitstraling helemaal af te maken.

Nike SB Blazer Mid x Stüssy ‘Clerk’s Pack’ (2005)

Nike Blazer Mid

De ‘Clerk’s Pack’ Blazer Mid is niet helemaal een officiële samenwerking, maar toch spelen beide partijen een grote rol in dit model. Met het ‘Clerk’s Pack’ wilde Nike verschillende retailers die hun schoenen verkocht een podium geven zoals size?, HUF, Union, Undefeated en natuurlijk Stüssy.

Nike x Stüssy World Tour Collection (2006)

Nike x Stüssy World Tour

In 2006 brachten Stüssy en Nike weer de Dunk High uit in verschillende colorways. Naast de Dunk brachten ze een Nike Free Trial 5.0 en Nike Trainer Dunk Low uit. Elke sneaker uit deze ‘World Tour’ collectie representeerde één van Stüssy’s winkels in Los Angeles, Londen, New York en Tokyo.

Nike Court Force Low x Stüssy (2006)

Nike Court Force Low

Na het succes van de Nike Court Force tijdens het vijfentwintig jarig bestaan van Stüssy wilde het surf merk los gaan op de lage variant. Dit hebben ze gedaan door een eye-catching kleurenschema te gebruiken. Dit paartje was alleen beschikbaar in de Stüssy store in Londen.

Nike x Stüssy x Neighborhood ‘Boneyards’ (2008)

Nike x Stüssy x Neighborhood 'Boneyards'

Nike en Stüssy kregen in 2008 hulp van Neighborhood om vier sneakers uit te brengen geïnspireerd op een surf plek in San Pedro, Californië. De Nike Blazer en de Nike Terminator releasden in twee verschillende colorways met een print van Boneyards er op.

Nike All Court Mid x Stüssy ‘XXX’ (2010)

Nike All Court Mid

Voor het dertig jarig bestaan van Stüssy werd een Nike All Court Mid uitgebracht met een slangenprint op de Swoosh en op de hiel. Op de hiel staat ‘Nike’ geschreven in het handschrift van Stüssy en op de tong stond een variatie van hun logo.

Nike Sky Force 88 Mid x Stüssy (2011)

Nike Sky Force 88 Mid x Stüssy

Een jaar later richtten de twee merken zich op een onbekender silhouet, de Nike Sky Force 88 Mid. Het bovenwerk van deze sneaker werd gemaakt van canvas in plaats van het traditionele leer. Hierdoor sprong dit silhouet er erg uit.

Nike x Stüssy S&S Collection (2012)

Nike Lunar Braata OMS

In 2012 brachten de twee merken drie sneakers uit die geïnspireerd zijn op het buitenleven in de sneeuw, op het zand en op straat. in deze collectie zat een Nike Dunk High die klaar was voor de winter, een Lunar Braata Mid OMS en een Mogan II OMS.

Nike SB Trainerendor Low x Stüssy (2013)

Nike SB Trainerendor Low x Stüssy

Nike en Stüssy hielden de basketbal silhouetten voorlopig voor gezien en focusten zich op sneakers uit de archieven van Nike. Hier vonden zij een ACG paartje die zij wilden omtoveren naar een sneaker waar ook op geskate kon worden. Met de hulp van de SB afdeling hebben ze de Trainerendor Low kunnen omtoveren.

Nike Air Max 95 x Stüssy (2015)

Nike Air Max 95

In 2015 bestond Stüssy vijfendertig jaar en was het twintig jaar geleden dat de Nike Air Max 95 uit kwam. Een samenwerking tussen deze twee merken met dit model was dan de meest logische keuze. Samen brachten ze de Air Max 95 uit in het olijfgroen, in het donkerblauw en in het zwart.

Nike Blazer Mid & Blazer Low x Stüssy (2018)

Nike Blazer Low Mid

Bij deze Nike en Stüssy samenwerking kwam er een derde partij om de hoek kijken. Professionele skateboarder Lance Mountain hielp met het ontwerp van deze Nike Blazer Mid en Blazer Low. Bij de release zat een stencil waarmee je een panterprint op het bovenwerk van de sneaker kon spuiten met graffiti.

Nike Air Zoom Spiridon Cage 2 x Stüssy (2020)

Nike Air Zoom Spiridon Cage 2 x Stüssy

De Nike Air Zoom Spiridon Cage 2 was een lange tijd heel erg populair in Japan. Nike stopte ineens met de productie van dit model waar veel sneakerheads van baalde. Stüssy dook weer de archieven in en bracht dit paartje opnieuw uit in verschillende colorways, waaronder het beige kleurenschema hier boven.

Nike Air Zoom Kukini Spiridon Cage 2 x Stüssy (2020)

Nike Air Zoom Kukini Spiridon Cage 2

Een paar maanden na de release van de Zoom Spiridon Cage 2 brachten Nike en Stüssy een Zoom Kukini Spiridon Cage 2 uit. Deze sneaker kreeg een wit kleurenschema met zwarte details en een rode voering. Het model was van origine een hardloopschoen.

Nike Air Force 1 x Stüssy (2020)

Nike Air Force 1 Low x Stüssy

Stüssy en Nike zaten niet stil in 2020 wat betreft samenwerkingen. De twee merken brachten de Air Force 1 Low opnieuw uit met een canvas bovenwerk en een geborduurde Swoosh en heeltab. Deze sneaker kwam uit in het beige en in het zwart.

Nike Air Huarache LE x Stüssy (2021)

In 2021 brachten Nike en Stüssy hun allereerste samenwerking opnieuw uit, de Nike Air Huarache LE. Zowel de ‘Desert Oak’ colorway als de ‘Dark Olive’ colorway maakten een verschijning dit jaar. De kwaliteit en materialen zijn erg verbeterd ten opzichte van 2000.


Wil jij vaker nieuws lezen over ontwikkelingen in de sneaker wereld? Volg ons dan op Instagram en download de Sneakerjagers app. In de app kan je onze blogs lezen en de releasekalender goed in de gaten houden.