Skip to content
Brand

Air Jordan 3: De cultuur, colorways en samenwerkingen

21 december 2022 18:28
Air Jordan 3: De cultuur, colorways en samenwerkingen

Nu de 35e verjaardag van de Air Jordan 3 nadert, zien we al een paar colorways die we van het Jordan Brand kunnen verwachten. Zo toonde het merk de re-release van de ‘Reimagined’ White/Cement 3, een geliefde colorway bij velen. Nadat de Air Jordan 2 verschillende colorways in 2022 mocht ontvingen, staat het jaar 2023 in het teken van de Air Jordan 3.

Yankee Kicks

De Air Jordan 3 is een model dat regelmatig boven aan het lijstje met ‘Beste Jordans aller tijden’ staat en wordt geprezen als een van de beste sneakers ooit ontworpen. De term ‘iconisch’ wordt regelmatig gebruikt om het model te beschrijven en dit is niet zonder reden. Met zijn unieke geschiedenis en baanbrekende ‘elephant’ print is de Air Jordan 3 er eentje om niet over het hoofd te zien.

Air Jordan 3 Retro 'White Cement Reimagined'

DN3707-100 · Prijs vanaf €175,-

Naar alle aanbieders

Onder druk

De Air Jordan 3 werd, zoals het verhaal gaat, geproduceerd in 1987, net toen Michael Jordan klaar was om afscheid te nemen van Nike. Zo liep zijn eerste sneakerdeal ten einde; een deal waarbij hij 500.000 dollar per jaar kreeg, 5% van de royalty’s ontving en een eigen sneakerlijn had. Een bizarre deal voor een sporter die net om de hoek kwam kijken. Toch dwaalden zijn ogen af en was er iets unieks nodig om hem bij Nike te houden. Voor deze taak werd niemand minder dan Tinker Hatfield opgeroepen.

Original Jordan 3 sketches by Tinker Hatfield
Nike

Ontwerper Tinker Hatfield kreeg de taak om een van de giganten in het spel bij Nike te houden. Tinker had de designs van de Air Max 1 en Air Trainer 1 op zijn naam en kreeg nu de opdracht om het Jordan Brand uit te breiden. Michael Jordan zelf hoopte juist dat adidas een bod op tafel zou leggen. Zo was hij sinds jongs af aan al groot fan van adidas en trainde hier op school mee. Ook werden de Tar Heels gesponsord door Converse.

Air Jordan 3 'Black Cement'

854262-001 · Prijs vanaf €330,-

Naar alle aanbieders

Gelukkig was Tinker opgewassen tegen de taak en wist hij dat hij iets uit de zak moest halen. Hij ging terug naar de basis en vroeg Michael wat hij zelf wilde in een sneaker. Het antwoord was ‘mid-cut en lichtgewicht’. Ze bespraken Jordans interesses en in het gesprek kwamen exotische dieren ter sprake. Tinker had het geniale idee om een imitatie-olifantenprint in het design te verwerken, wat voor een luxueuze uitstraling zorgde. Hij liet het hier niet bij en voegde zichtbare luchtunits aan het silhouet toe en een groot gepersonaliseerd logo. Een logo dat naar verluidt werd geïnspireerd door een LIFE Magazine fotoshoot voor de Olympische Spelen van 1984. In deze foto droeg Jordan eigenlijk de New Balance BB480.

Nike was duidelijk ook blij met het werk van Hatfield, zo mocht de ontwerper ook de volgende 12 Jordan modellen ontwerpen.

Michael Jordan TIME Magazine photoshoot
Golf Digest
Michael Jordan Jumpman Logo Photoshoot
Ball is Life

MJ and Mars

Hoewel we Tinker moeten bedanken voor het maken van de schoen, was het filmregisseur/producent/scenarist/acteur Spike Lee die de Air Jordan 3 onder onze aandacht bracht. Zijn minimalistische maar impactvolle reclamecampagnes, met MJ in de hoofdrol, brachten sneakers in beweging als geen ander. Met zijn beroemde personage Mars Blackmon uit zijn film ‘She’s Gotta Have It’ uit 1986, werkte hij samen met Michael in korte, monochrome advertenties. In deze advertenties werden Dunks getoond, maar het was het verhaal en de originaliteit van de advertenties die ze memorabel maakten. In de reclame was de ‘White/Cement’ colorway aan Spike’s voeten te zien en droeg Michael de ‘Black/Cement’ colorway.

“You know, nobody in the world could cover my main man, Michael Jordan.”

You’re right Mars.
Michael Jordan and Spike Lee Sneaker Advert
Nike

Spike Lee bracht de Air Jordan 3 met zijn commercials onder het grote publiek, maar het was Michael Jordan die het silhouet tot leven bracht met zijn one of a kind basketbalstijl. Alleen al in 1988 won hij de League MVP, Defensive Player of the Year, All-Star Game MVP en natuurlijk het Slam Dunk Contest en deed ons geloven dat als we de schoenen hadden, wij dat ook konden.

Michael Jordan Free Throw Line Dunk
Walter Iooss

All-star speler

Michael’s beroemde free throw line dunk maakte Dominique Wilkins af met een perfecte score van 50. Deze worp vormde inspiratie voor de Air Jordan 3 ‘Free Throw Line’, die uitgebracht werd op de 30ste verjaardag van het silhouet in 2018. Samen met het ‘White/Cement’-bovenwerk was het model voorzien van een translucent zool met een rode streep onder de linkervoet. Dit detail geeft een knipoog naar de lijn waarop Jordan stond tijdens zijn dunk. Ook de tijd “3:51” is op de achterkant van de treklipjes gezet en hint naar het tijdstip van de dunk. Zijn winnende score van “147” staat op de binnenkant van de tong en het contour van de buitenzool is op de binnenzool gezet.

Air Jordan 3 Free Throw Lines sneakers
Nike

Air Jordan 3 'Free Throw Line'

923096-101 · Prijs vanaf €321,-

Naar alle aanbieders

Air Shady

De vier OG colorways die werden uitgebracht waren White/Cement, Black/Cement, True Blue en Fire Red. En hoe graag we ze ook zouden zien terugkeren, er is een jongere generatie Jordan-fans die hun ogen meer op collabs heeft gericht. De OG colorways zijn en zullen altijd klassiekers blijven, maar ook recente collabs hebben bewezen dat het AJ3 silhouet veel potentie heeft.

Zo werd recent de A Ma Maniere x Air Jordan 3 gereleased, die met ton-sur-ton grijs tinten en een gebroken witte zool een hit was. Ook Fragment’s colorway met een concord-esk zwart-witte ontwerp en Justin Timberlake’s JTH hebben Hatfield’s ontwerp een unieke twist gegeven. De ATMOS x AJ3 Retro ‘Safari’ die de classic colorway van de Air Max 1 Safari viert, en natuurlijk de Jordan 3 x Slim Shady – met een verrassingsdebuut in een Superbowl-optreden van Eminem zelf, zijn beide memorabele Air Jordan 3 colorways.

A Ma Maniere X Air Jordan 3

DH3434-110 · Prijs vanaf €188,-

Naar alle aanbieders
Eminem Jordan 3 sneaker
EconoTimes
Justin Timberlake Jordan 3 sneaker
Maxim

Air Jordan 3 Retro 'Fire Red' - 2022

DN3707-160 · Prijs vanaf €168,-

Naar alle aanbieders

Jordan Air Jordan 3 Retro

136064104 · Prijs vanaf €350,-

Naar alle aanbieders

Een aangrijpende release kwam in 2007, toen Spike Lee en Jordan Brand samen de “Do The Right Thing” Jordan 3 creëerden. De Brisk Blue sneaker was geïnspireerd op de filmposter van de klassieker uit 1989.

Mamba mentaliteit

Maar een van de meest impactvolle (en dure) paar Jordan 3’s die de sneakerwereld in vuur en vlam zette, was de ‘Kobe PE’. Toen Kobe een sneaker free agent was voor het seizoen van 2002-2003, was hij te zien in de Air Force 1 Mid, de AND1 Desire Mid, Reebok Questions, en zelfs de Air Flight Huarache. Maar er was één sneaker die iedereen opviel; de Jordan 3 PE. Hoewel de sneaker voornamelijk wit was, waren er subtiele hints van de Lakers in de kleuren geel en paars op het model geplaatst. Dit maakte de colorway een klassieker en werd het paartje op een veiling verkocht voor meer dan 30.000 USD.

Kobe Bryant Jordan 3 PE
Sothebys

Grails

Wat de OG colorways betreft, wordt de Black/Cement over het algemeen beschouwd als een grail voor de meeste sneakerheads. Misschien wel het meest interessante feit over deze specifieke kleur, is dat MJ hem maar in één wedstrijd heeft gedragen; de All-Star Game van 1988. Niet tijdens het reguliere seizoen, niet tijdens de Dunk Contest… alleen tijdens de All-Star Game.

Original Jordan 3 Black/Cement from 1988

De Air Jordan 3 overschreed de grenzen van hiphop met de Eminem collab en werd ook aan de voeten van niemand minder dan Hov zelf, Jay-Z, gespot. Dus, als je een paar bezit ben je in goed gezelschap. En mocht je nog geen paartje hebben, dan is 2023 hopelijk jouw jaar.

Uit de eerste beelden van de White/Cement 3 blijkt dat het silhouet het dichtst bij de OG ligt, meer nog dan het silhouet uit 1994. Dus fingers crossed dat ze in behoorlijke aantallen uitkomen en we allemaal zoals Mike kunnen zijn.

Air Jordan 3 SE 'Muslin'

DH7139-100 · Prijs vanaf €140,-

Naar alle aanbieders