Skip to content
Brand

adidas x Parley strijdt voor een duurzame planeet

20 september 2021 18:00
adidas x Parley strijdt voor een duurzame planeet

In de adidas x Parley samenwerking staat duurzaamheid centraal. De kledingstukken en sneakers uit de Primeblue collectie bestaan voor een groot deel uit duurzaam materiaal en gerecycled plastic.

De missie van adidas x Parley

De wereld moet duurzamer. De plastic soep in de zee wordt met de dag groter en onze CO² afdruk moet omlaag. Dit ziet adidas als hun missie en wilt in samenwerking met Parley het plastic afval in de zee reduceren. Hierbij maken ze gebruik van Primeblue plastic. Dit plastic is gerecyled en wordt verwerkt in kledingstukken en sneakers van adidas.

Parley Ocean Plastic
Van plastic afval naar garen l Foto van Parley

Parley is een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de oceaan. De milieuorganisatie maakt zich erg zorgen om de manier waarop wij als mensen met de natuur en oceaan omgaan. Hier willen ze een stokje voor steken en proberen met hun vereniging samen te werken met artiesten, ontwerpers en merken om zo het plastic probleem gezamenlijk aan te pakken.

Parley heeft meerdere projecten lopen waaronder hun samenwerking met adidas. In 2015 werd de samenwerking bekend gemaakt en sindsdien gaat het hard. Zo is adidas met een productlijn gekomen dat volledig staat voor het verduurzamen van de planeet. Het produceren en verkopen van kleding en schoenen zorgt voor veel (plastic) waste en dit moet beter volgens adidas.

Mini serie van adias over hun samenwerking met Parley

De samenwerking van adidas en Parley

De Primeblue collectie van adidas maakt gebruik van gerecycled plastic. Parley maakt van plastic afval zijn eigen garen. Vervolgens worden deze garen gebruikt bij het weven van kledingstukken voor de Primeblue collectie. Op deze manier wordt er geen nieuw afval gecreëerd en krijgt het plastic afval een tweede leven. Het materiaal van de Primeblue collectie bestaat voor 40% uit gerecycled materiaal.

In 2015 kwamen adidas en Parley met een concept sneaker. Dit eerste concept was het Ultra Boost prototype. De sneaker was gemaakt van gerecyclede materialen en afgedankte visnetten. Adidas verwerkte deze groene visnetten in de upper van de sneaker. Het hergebruiken van deze netten is erg belangrijk. Zo vermeldt Parley dat er jaarlijks zo’n 100.000 zeedieren in deze netten verstrikt raken.

Parley x adidas Ultra Boost
De adidas x Parley Ultra Boost gemaakt met visnetten l Foto van Parley

De eerste duurzame Ultra Boost was binnen 6 dagen gemaakt. Hiermee liet adidas zien dat zij erg geïnvesteerd zijn in de samenwerking met Parley. Sinds 2015 is adidas druk aan de slag gegaan. In 2017 had adidas 1 miljoen duurzame schoenen geproduceerd. Twee jaar later in 2019 was dit aantal vertienvoudigd en bracht adidas 11 miljoen duurzame sneakers op de markt.

De Primeblue collectie

De collectie van adidas heeft een ruim aanbod aan duurzame kleding en sneakers. De items uit deze collectie bestaan voor 50% uit gerecycled materiaal. Daarnaast heeft Parley met adidas ook sportoutfits ontworpen. Zo speelde het rugbyteam van Nieuw Zeeland in duurzame Ocean Plastic® shirts. Ook produceerden de twee merken tennis-, voetbal- en baseballoutfits.

Manchester United Parley adidas outfit
Manchester United in Ocean Plastic® outfit (2018) l Foto van Parley

De Primeblue collectie op de site van adidas heeft items voor dames, heren en kinderen. De kleding uit de collectie heeft zijn klassieke look behouden. Zo zijn de drie strepen op de trainingspakken onaangeraakt gebleven. Ook hebben de classics zoals de Firebird of Beckenbauer een plekje in de adidas Primeblue collectie.

Primeblue adidas trainingsbroek man
Adicolor Classics Beckenbauer Primeblue Trainingsbroek
Primeblue adidas jack dames
Primeblue SST Trainingsjack

De samenwerking tussen Parley en adidas is nog maar 7 jaar oud. Toch hebben ze in die korte tijd een hoop bereikt op het gebied van duurzaamheid.

Dit jaar kunnen we nog een nieuwe sneaker verwachten van deze samenwerking. In oktober 2021 brengt adidas de Parley x adidas UltraBoost 21 uit. Deze olijfkleurige sneaker is net zoals de andere items van deze samenwerking gemaakt van duurzame materialen.

adidas x Parley Ultraboost 21

G55649 · Prijs vanaf €55,-

Naar alle aanbieders

Ben je benieuwd naar meer sneaker releases? Houd dan onze releasekalender in de gaten. Volg ons ook op Instagram, Facebook en Twitter om zo geen enkel nieuwsbericht te missen.