Skip to content
Newsfeed

adidas weet geen raad met Yeezys na breuk met Ye

10 maart 2023 16:23
adidas weet geen raad met Yeezys na breuk met Ye

In oktober 2022 heeft adidas besloten om per direct de samenwerking tussen adidas en Ye te verbreken. Het merk verwachtte een financiële klap te krijgen van 250 miljoen dollar. In februari 2023 kwam naar buiten dat dit bedrag zelfs zou oplopen tot maar liefst 527,5 miljoen. Dit is echter niet het grootste probleem. CEO Bjørn Gulden vertelde dat adidas moet beslissen wat ze moeten doen met 1,3 miljard dollar aan onverkochte Yeezy-sneakers. En dat is geen gemakkelijke taak..

CEO Bjørn Gulden zegt dat het verkopen van de populaire schoenenlijn betekent dat er royalty’s betaald moeten worden aan Ye. Die vijf maanden geleden door adidas aan de kant werd gezet nadat hij antisemitische opmerkingen maakte op sociale media en in interviews.

Het verbranden van de sneakers is niet duurzaam, hoewel sommige bedrijven recyclingoplossingen hebben aangeboden. De CEO zegt hierover: “Afhankelijk van wie je spreekt, zullen mensen zeggen dat je het niet kunt vernietigen omdat het een duurzaamheidskwestie is, toch? Dus, vernietig het alsjeblieft niet.”

Het opnieuw stikken van de sneakers om het Yeezy-merk te verbergen, zou een negatief effect hebben op de reputatie van het merk. Dus ook dat is geen optie.

Een mogelijke optie zou zijn om de sneakers weg te geven aan mensen die getroffen zijn door de aardbevingen in Turkije en Syrië. Bjørn Gulden geeft echter aan dat zelfs dit niet mogelijk is. Omdat de sneakers zo’n hoge marktwaarde hebben, zullen ze snel op marktplaatsen verschijnen.

Dat het een ingewikkelde kwestie is, dat is wel duidelijk. Gulden zegt dat ze in overleg zijn met de mensen die het meest gekwetst zijn door deze situatie om een oplossing te vinden. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd wat ze met de 1,3 miljard dollar aan onverkochte Yeezy-sneakers gaan doen. Wat zou jij met de overgebleven sneakers doen? Laat het weten via onze Instagram!