Skip to content
Editorial

adidas viert 50 jaar Title IX met vrouwelijk talent

30 juli 2022 11:02
adidas viert 50 jaar Title IX met vrouwelijk talent

Het is was nog maar vijftig jaar geleden, in 1972, dat in de Verenigde Staten Title IX wet inging. Title XI verbood scholen en andere educatieve instellingen om te discrimineren op basis van geslacht. Deze wet staat ook wel bekend als de Patsy Takemoto Mink wet van gelijke kansen in educatie, doordat Mink een sleutelfiguur was bij het schrijven van de wet.

De invoering van de gelijke kansen wet werd gevolgd door toestroom van vrouwen die participeerde in sport op school. Nu, 50 jaar later, viert adidas deze belangrijke dag voor vrouwensport door 15 vrouwelijke student-atleten een NIL deal te geven. Een NIL deal houdt in de de atleten zelf kunnen profiteren van hun name, image en likeness.

adidas title ix

Rupert Campbell, president van adidas North America, ontving de nieuwe vrouwelijke sporters hartelijk welkom. Campbell zei in een statement:”Wij verwelkomen deze groep van sterke student-atleten tot de adidas familie en kijken uit naar samen bouwen aan de toekomst van sport.”.

Een inclusieve toekomst

adidas gelooft dat in sport iedereen gelijk is en daarom ook een gelijke behandeling verdient. Eerder in maart 2022 kondigde het sportmerk te werken aan een nieuw NIL programma, waarbij meer dan 50.000 student-atleten de kans kregen om een brand ambassadeur te worden voor adidas.

adidas title ix

Met het oog op de volgende 50 jaar van Title IX, wilt adidas blijven investeren in atleten en programma’s die de vertegenwoordiging en zichtbaarheid vergroten. Het sportmerk hoopt doormiddel van deze inzet om een progressievere toekomst van gelijkheid in de sport te creëren.

Mentor programma’s

In samenwerking met langdurige adidas partner Candace Parker, zal een programma worden opgezet waarbij student-atleten een mentor krijgen toegewezen die hun atletisch vermogen naar een hoger niveau kan tillen. Maar wie is Candace Parker precies?

adidas title ix

Candace Parker is een Amerikaanse professioneel basketbalspeler. Parker speelt momenteel voor de Chicago Sky, een team in de Women’s National Basketball Association (WNBA). De basketbalspeelster is een van de meest gedecoreerde vrouwelijke atleten. In haar carrière heeft Parker twee keer goud gepakt op de olympische spelen, is ze twee keer WNBA MVP geweest en heeft ze twee keer het WNBA kampioenschap gewonnen.

De superatleet is niet alleen een ster op het veld. In 2018 ging Parker aan de slag als analyst en commentator bij NBA uitzendingen op TNT. Ook heeft ze een eigen productiebedrijf, Baby Hair Productions (BHP). Samen met BHP organiseerde ze een fotoshoot om de nieuwe vrouwelijke atleten te verwelkomen.

adidas title ix

Als aftrap van Parker’s mentor programma ontmoetten alle nieuwe student-atleten verschillende professionele sporters. Zo konden ze kennismaken met atleten zoals Layshia Clarendon, Ifeoma Onumonu, Kristine Lilly, Imani Dorsey en Ally Love.

De gesprekken gingen over relevante onderwerpen zoals omgaan met tegenslagen, de weg vinden op school, de overgang van college naar prof en het omgaan met social media aandacht.

Wil jij nou meer te weten komen over de manier waarop adidas bouwt aan een gelijke sport toekomst? Klik dan op de knop hieronder.

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste sneaker en streetwear nieuws? Volg dan Sneakerjagers op Instagram.