Skip to content
Brand

adidas toont cijfers van 2023 in financieel rapport

14 maart 2024 12:01
adidas toont cijfers van 2023 in financieel rapport

Op woensdag 13 maart 2024 toonde adidas het rapport met de financiële cijfers van het jaar 2023. In het rapport is een daling in verkoopcijfers te zien, iets waar het merk zich al op had voorbereid na de breuk met Kanye West. Toch leken de cijfers mee te vallen en kijkt CEO Björn Gulden positief naar het komende jaar.

adidas 2023

Het jaar 2023 was een bewogen jaar voor adidas, en dat is nog zacht uitgedrukt. Na de officiële breuk met rapper Kanye West, werden de laatste YEEZY collecties verkocht, maar verloor het merk een groot aandeel in inkomsten. In het afgelopen jaar bedroeg de netto-omzet 21,4 miljard euro, een daling van 4,8% tegenover de 22,5 miljard euro in 2022. Het cijfer bleef echter gelijk op een valuta-neutrale basis.

“Despite losing a lot of YEEZY revenue and a very conservative sell-in strategy, we managed to have flat revenues,” vertelt adidas CEO Bjørn Gulden in een statement. “We expected to have a substantial negative operating result, but achieved an operating profit of €268 million EUR. With a very disciplined go-to-market and buying process, we reduced our inventories by almost €1.5 billion EUR. With the exception of the US, we now have healthy inventories everywhere.”

Volgens het rapport was de operationele winst van het bedrijf bijna 1 miljard euro hoger dan verwacht, mede door het verkopen van de YEEZY-voorraad. Het bedrag was echter nog altijd 59,9% lager dan de 669 miljoen euro van voorgaand jaar. Ondanks veel onduidelijkheid rondom adidas en Kanye’s huidige status omtrent YEEZY, lijkt de samenwerking nu definitief gestopt te zijn.

Tegenover het verlies van YEEZY staat de toenemende populariteit van adidas Originals silhouetten als de Samba, Gazelle, Spezial en Campus. Ook in de categorieën skateboarding en basketbal was een toename in cijfers te zien. De Fear of God collectie zou hier bij geholpen hebben.

In Noord-Amerika daalde de omzet van adidas met 16,1% tot 5,22 miljard euro. In Europa, het Midden-Oosten en in Afrika daalde de omzet met 0,4% tot 8,23 miljard euro. Ondanks de daling in winst, kijkt Gulden positief naar komend jaar. Met de komst van het WK en de Olympische Spelen is het jaar 2024 misschien wel het overgangsjaar van adidas.

“We should see some growth already in Q1, but I expect growth to be stronger in the second half of the year,” aldus Gulden.