Skip to content
Editorial

adidas Rivalry Lo 86 keert terug in OG-vorm

25 februari 2023 13:18
adidas Rivalry Lo 86 keert terug in OG-vorm

Voor het eerst sinds eind jaren tachtig komt de adidas Rivalry Lo weer op de markt in zijn OG-vorm uit 1986. Back in the days was het Jacques Chassaing die de lage basketbalschoen ontwierp voor NBA rookie Patrick Ewing.

Ewing was in de vier jaar daarvoor bij Georgetown University uitgegroeid tot een veelgevraagde speler, waar hij in 1984 met de Hoyas het Amerikaanse universiteitskampioenschap won. In datzelfde jaar won hij ook een Olympische gouden medaille met het Amerikaanse nationale basketbalteam, waar hij samen speelde met onder anderen Michael Jordan en Chris Mullin.

Als laatste heeft hij ook de prijs “National College Player of the Year” in 1985 gewonnen. Al deze successen droegen bij dat de 2.13m lange center zo interessant werd voor sportartikelenfabrikanten. adidas tekende hem uiteindelijk na zijn afstuderen aan de universiteit in 1985.

Patrick Ewing adidas
NBA

In de NBA Draft Lottery, die in 1985 voor het eerst werd gehouden, was de “Hoya Destroya”, zoals Ewing in zijn studententijd ook wel werd genoemd, de “Number 1 Draft Pick”, verwijzend naar de speler die als eerste door een team werd gekozen.

Ewing kwam terecht bij een van de populairste NBA-franchises van allemaal: de New York Knicks. Nu hadden ze in een van de grootste markten van Noord-Amerika hun eigen topsporter, een opkomende superster die het bij de Knickerbockers, het favoriete kind van New York, helemaal gemaakt zou hebben.

De adidas Ewing collectie

In 1986 lanceerde adidas de Ewing-collectie, wat bestond uit de gebruikelijke basketbalkleding en twee verschillende sneaker silhouetten. Één silhouet in verschillende kleuren zou gebruikelijk zijn voor een speler van zijn kaliber, maar twee, dat was uniek. Waaronder een hoge en platte versie. Dit onderstreepte het belang dat Patrick Ewing had voor de Three Stripes uit Herzogenaurach. Met hem als visitekaartje wilden ze het opnemen tegen Nike met zijn supertalent Michael Jordan.

adidas Ewing Kollektion
theathleticgenius

De adidas Conductor was de performance schoen waarin Patrick Ewing het merendeel van zijn NBA wedstrijden speelde tijdens zijn contractjaren bij adidas. De Conductor was een premium basketbal high-top die een hogere verkoopprijs van 75 dollar had dan het tweede model, de adidas Rivalry, vanwege de hoogwaardige adidas technologie die erin was verwerkt.

adidas Rivalry
Foto van Pinterest

Om de Ewing-schoenenlijn voor zoveel mogelijk basketbal- en Knicks-fans beschikbaar te maken, ontwikkelde adidas de Rivalry, een lager geprijsde schoen met een verkoopprijs van 55 dollar. Hij leek erg op de Conductor, maar had niet zoveel dure technologie die de hoge presteerders in de professionele competities over de hele wereld nodig hadden.

Adidas Rivalry

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Wij presenteren: de adidas Rivalry Lo 86

Bij de introductie in 1986 werd de Rivalry gelanceerd in drie kleurstellingen: White/ Royal/ Orange, White/ Natural en White/ Red Pinstripe. De laatste twee kleurstellingen gingen ook gepaard met de lancering van de retro versie afgelopen december.

adidas Rivalry Low 86

GZ2557 · Prijs vanaf €47,-

Naar alle aanbieders

adidas Rivalry Low 86 'Core White'

GZ2556 · Prijs vanaf €48,-

Naar alle aanbieders

adidas Originals Rivalry Low 86 White

FZ6318 · Prijs vanaf €54,-

Naar alle aanbieders

Daarnaast is er nu een Shadow Red/ Cream White Rivalry Lo 86 beschikbaar in WMNS maten, evenals een Crew Green/ Hazy Yellow en een Wild Brown/ Hazy Yellow colorway, waarbij de drie strepen en de snor op de toebox van corduroy zijn gemaakt. Op het witte leren bovenwerk zorgt het materiaal voor een sterk contrast.

adidas Originals Rivalry Low 86 White

FZ6317 · Prijs vanaf €28,-

Naar alle aanbieders

adidas Women's Rivalry Low 86

HQ7014 · Prijs vanaf €120,-

Naar alle aanbieders

De Rivalry werd aanvankelijk een topper in New York. De reden daarvoor was het blauwe en oranje kleurenschema, want dat waren ook de kleuren van de New York Knicks, het team waar Patrick Ewing elke tegenstander vernietigde en in zijn eerste NBA-seizoen werd uitgeroepen tot “Rookie of the Year”.

De adidas Rivalry evolueerde snel van een goedkopere versie van de Conductors naar een product waarbij uiterlijk en stijl niet slechts een bijproduct waren, maar de belangrijkste reden om de schoen te kopen.

Rivalry Adidas grau
adidas Rivalry low 86
AFEW

adidas Rivalry: Een bijzondere sneaker keert terug in zijn OG-vorm

De adidas Rivalry raakte de tijdgeest met volle kracht. Het was een enorm succes voor het wereldmerk met de drie strepen. Vanaf dat moment was de sneaker overal te zien. Op de velden, de straten en in de clubs van New York. f het nu ging om hiphop, punk, hardcore, metal of skateboarden – de adidas Rivalry was overal thuis.

Het vormde de subculturen van een tijdperk en is nu eindelijk terug op de markt in zijn oorspronkelijke vorm – de adidas Rivalry Lo 86.

Rivalry Adidas
adidas basketball rivales low 86
43einhalb