Skip to content
Editorial

adidas en Stan Smith vieren 50-jarige samenwerking

26 juli 2022 21:19
adidas en Stan Smith vieren 50-jarige samenwerking

Het is alweer 50 jaar geleden dat Tennis Hall of Fame atleet Stan Smith zijn naam verbond aan de iconische adidas tennisschoen. Het model zelf bestaat al iets langer. Wat we nu kennen als de Stan Smith was namelijk eerst de signature schoen van de Franse tennisser Robert Haillet. Toen Haillet in 1971 met pensioen ging werd Stan Smith het nieuwe gezicht van de schoen.

Nu 50 jaar later denkt men bij de naam Stan Smith eerder aan de groen-witte adidas sneaker, dan aan de Wimbledon champ. adidas viert de 50ste verjaardag van deze succesvolle samenwerking doormiddel van het ‘Stanniversary’ three-pack.

Stanniversary Pack

Het Stanniversary Pack bestaat uit drie verschillende sneakers: Stan Smith ‘Stanniversary’, Barrricade ‘Stanniversary’ en de Adizero Ubersonic 4.

Stan Smith ‘Stanniversary’

stanniversary

In 1972 werd Ilie Năstase verslagen door Stan Smith, waardoor smith voor de eerste, en enige, keer het Wimbledon kampioenschap won. De adidas Originals Stan Smith ‘Stanniversary’ is een ode aan dat moment.

De sneaker is volledig bekleed in leer van in een crèmewitte kleur. Hierdoor krijgt de sneaker een verouderde, vintage look. Het normaal groene Stan Smith portret op het tong label kleurt op deze speciale editie bordeauxrood. De overlay bij de hak is nog in het geel omlijnd.

De heel tab is van lichtgrijs suède en is voorzien van het adidas Originals trefoil logo. In de voering van de schoen staat in het goud “JUN, 06, 1972.”, de datum van de Wimbledon finale.

Barrricade ‘Stanniversary’

Barrricade 'Stanniversary'
Barrricade 'Stanniversary'

De Adizero Ubersonic 4 is een vernieuwde tennisschoen bekleedt in de klassieke wit-groene Stan Smith colorway. Het frisse witte bovenwerk is gemaakt van een synthetisch materiaal dat voor 50% bestaat uit gerecyclede materialen. De groene detaillering op de hak, tong, heel loop en de underlays maken de colorway compleet.

De kraag van de Adizero is gemaakt van een flexibel knit materiaal, waardoor de sneaker comfortabel om de voet zit. De gouden tekst op de hak maakt het klassiek ogende bovenwerk af. Ter afronding heeft de Ubersonic 4 een lichtgewicht Lightstrike midsole met een Adiwear outsole die perfecte demping geeft voor op het hardcourt tennisveld.

Barrricade ‘Stanniversary’

Adizero Ubersonic 4
Adizero Ubersonic 4

De laatste sneaker van het Stanniversary pack is de Barrricade. Ook dit paar is weer een moderne tennisschoen in een vintage jasje. Het witte bovenwerk bestaat voor minimaal 50% uit hergebruikte grondstoffen.

Op de tong, bij de veteroogjes en de midsole zijn verschillende groene accenten te vinden. Over de hak loopt in het goud verticaal de tekst ‘Barricade’, net als op de middenvoet. Aan de binnenzijde van de schoen staat nog groot branding van adidas in een crème kleur. Ter afronding heeft de tennisschoen een reliëf patroon voor extra grip op de tennisbaan.

De adidas Stan Smith als Streetwear icoon

De adidas Stan Smith is tegenwoordig allang niet meer alleen een tennisschoen, maar een waar streetwear icoon. Het model wordt dan ook tegenwoordig door verschillende celebs en artiesten gedragen.

Om het 50-jarig partnerschap van adidas en de tennisser te vieren hebben wij een verzameling gemaakt onze favoriete Stan Smith celebrity momenten. Bekijk ze hieronder:

A$AP Rocky in adidas by Raf Simons Stan Smith

Rocky stan smith
Photo of A$AP Rocky for GQ by Patrick Demarchelier

Kanye West in OG adidas Stan Smith

Kanye West in OG adidas Stan Smith
Photo of Kanye West for GQ by Patrick Demarchelier

Pharrell in Swarovzki x adidas Stan Smith

Pharrell in Swarovzki adidas Stan Smith
Photo of Pharrell Williams at SNL by @Pharrell

Kendrick Lamar in OG adidas Stan Smith

Kendrick Lamar in OG adidas Stan Smith

Photo of Kendrick Lamar by Terry Richardson

David Beckham in OG adidas Stan Smith

David Beckham in OG adidas Stan Smith
Runway photo of David Beckham by Europa Press Entertainment

Het adidas Originals ‘Stanniversary’ pack is nu verkrijgbaar via de website van adidas. Klik op de knop hieronder om naar de sneakers te gaan.

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste sneaker en streetwear nieuws? Volg dan Sneakerjagers op Instagram.