Skip to content
Upcoming

90s Week Spotlight: Nike Air Huarache

17 februari 2021 18:24
90s Week Spotlight: Nike Air Huarache

Speciaal voor 90s Week zetten we een aantal klassieke 90s modellen in de spotlight, dit keer: de Nike Air Huarache. In 1991 kwam Nike uit met dit model dat werd ontworpen door Tinker Hatfield. Het originele design van de Huarache werd ontwikkeld als running shoe, maar heeft door de jaren heen vele variaties gekregen. Wij nemen je mee door de geschiedenis van de Nike Air Huarache en laten een paar unieke designs zien.

Nike Air Huarache
Original sketch via Nike
Nike Air Huarache
Original ad

Het design van de Huarache was niet te vergelijken met een andere running shoe. Het opvallendste was misschien wel de neoprene upper die de schoen op een sok deed lijken. De toepasselijke quote die bij de schoen hoorde was: “Have you hugged your foot today?”. Een ander uniek detail is de grote band die om de hak van de schoen gaat. Verder zijn er ook geen swooshes te vinden op de schoen. Tinker Hatfield zei dat het model dit niet nodig had: “because people knew that only Nike could think of this crazy idea and then pull it off”.

Air Flight Huarache

De Nike Air Huarache heeft na de eerste release van 1991 vele verschillende variaties gekregen. Zo werd in 1992 de Air Flight Huarache als basketbalschoen uitgebracht. Opvallend aan dit design was dat de enkelbescherming open was. Het model was te zien op een aantal bekende basketballers. Zo droeg Scottie Pipen de Flight Huarache en later ook Kobe Bryant in de nieuwe versie.

Nike Air Flight Huarache
Original ad

Nike Air Huarache: veel variaties

Door de jaren heen heeft de Huarache verschillende variaties gekregen. Zo werden bijvoorbeeld de Huarache Racer ontworpen, de Huarache Light, en de Huarache Air Trainer.

Image via Instagram @damiensneakers

2013 OG comeback

In 2013 maakte het OG model een grote comeback en werd met open armen ontvangen. De originele kleuren van de wit-paarse colorway werden teruggebracht op het 2013 model. Na deze re-release kreeg het model weer een populariteitsboost onder sneakerdragers. Er werden verschillende designs ontwikkeld die het OG design als inspiratiebron gebruikten.

Nike Air Huarache
Image by Nike
Nike Air Huarache
Image by Size?

In 2014 kreeg Size? een kleurrijke collab met Nike, ze mochten een eigen colorway ontwikkelen voor de Nike Air Huarache LE: ‘Laser Orange’.

Nike Air Huarache Gripp
Image by Nike

Een unieke variant kwam uit in 2018: de Air Huarache Gripp. Als bescherming voor wind en regen kreeg de schoen een afneembare beschermlaag.

Nike Air Huarache x Shoe Palace
Nike Air Huarache x Shoe Palace
Images by Shoe Palace

Ook kreeg Shoe Palace in 2018 de kans om unieke designs op de Huarache te maken voor hun 25ste jubilieum.

Image via Instagram @3_mito_10

De nieuwste Air Huarache die wordt gereleased is de 2021 Stussy x Nike re-release. Het originele design uit 2000 komt na 21 jaar terug.

Stussy X Nike Air Huarache LE QS 'Desert Oak'

DD1381-200 · Prijs vanaf €43,-

Naar alle aanbieders

Heb jij nog een paar klassieke Nike Air Huaraches in de kast liggen? Naast deze 90s Week Spotlight hebben we nog vele andere 90s Week content op de planning staan. Houd de Sneakerjagers Blog in de gaten om alles van deze speciale week mee te krijgen. Check daarnaast ook onze Instagram winactie om kans te maken op de Air Jordan 6 Carmine!

Air Jordan 6 Retro 'Carmine'

CT8529-106 · Prijs vanaf €136,-

Naar alle aanbieders