Skip to content
Editorial

51 jaar Pharrell Williams: Een terugblik op zijn carrière

5 april 2024 17:00
51 jaar Pharrell Williams: Een terugblik op zijn carrière

Of het nu komt door zijn carrière die vol in bloei staat of door zijn jeugdige strakke huid, mensen zijn snel geschokt wanneer ze achter de leeftijd van Pharrell Williams komen. Schrik niet: vandaag, 5 april 2024, is hij namelijk 51 jaar oud geworden. Om zijn verjaardag te vieren, blikken wij terug op enkele hoogtepunten van zijn veel bewogen carrière.

Eind jaren 90 brak Williams door in de muziekwereld. Samen met zijn vriend Chad Hugo vormden zij misschien wel het meest bekende producersduo ooit: The Neptunes. Met hits als I’m a Slave 4 U van Britney Spears, Drop It Like It’s Hot van Snoop Dogg en Rock Your Body van Justin Timberlake zijn ze opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. In 2004 wonnen ze zelfs een Grammy voor beste producer van het jaar.

Chad Hugo

De vriendschap tussen Williams en Hugo gaat terug naar de middelbare school waar zij elkaar ontmoet hebben tijdens een muziekkamp in de zomer. Ze vormden een band en hun optreden op de talentenjacht op school trok veel aandacht. Vooral van Teddy Riley, bekend van zijn werk met artiesten als Bobby Brown en Keith Sweat. In 1994 begonnen The Neptunes met het produceren van alle tophits.

N.E.R.D.
Beeld van N.E.R.D.

Dat Chad Hugo en Pharrell Williams een power duo is bleek wel met N.E.R.D., de rockband die zij samen met Shay Hayley hadden gevormd. In 2002 brachten zij hun eerste album ‘In Search Of…’ uit. Het debuutalbum verkocht maar liefst 603.00 exemplaren in de Verenigde Staten. De groepsnaam stond voor ‘No one Ever Really Dies’ en bracht voor het laatst een album uit in 2017.

N.E.R.D.
Beelden van N.E.R.D.
N.E.R.D. poster

Van N.E.R.D. naar solo

In 2003 scoorde hij als soloartiest samen met Jay-Z een hit met Frontin. Hier wilde Williams het in eerste instantie bij laten, toch debuteerde hij als soloartiest met zijn eerste album, ‘In My Mind‘, in 2006. Can I Have It Like That met Gwen Stefani was de debuutsingle van dit album. Het creatieve brein zat verder nooit stil, maar in 2013 werd zijn solocarrière een groot succes.

In dit jaar bracht Pharrell Williams een reeks van zijn grootste hits aller tijden uit, waaronder de iconische single Happy, die in 2013 het succesvolste nummer in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 werd, met een verblijf van 49 weken in de hitlijst. Vlak voor deze hit had hij samenwerkingen met Robin Thicke voor Blurred Lines en met het Franse dance duo Daft Punk voor Get Lucky.

Billionaire Boys Club

De zanger heeft ook een grote impact gehad op de hedendaagse streetwear en is al vele jaren vaste gast op de eerste rij van modeshows. Samen met Japans ontwerper Nigo, oprichter van het kledingmerk BAPE, hebben zij het streetwear merk Billionaire Boys Club in 2005 opgericht. Het merk werd voor het eerst laten zien in de videoclip van Williams’ eerste solo single, Frontin.

Pharrell Louis Vuitton fashionshow
Beeld van N.E.R.D.
Frontin Billionaire Boys Club
Beeld van Billionaire Boys Club

Het jaar daarop lanceerde Ice Cream, een dochteronderneming van Billionaire Boys Club, zijn skate-georiënteerde schoenenlijn onder licentie van Reebok. De graphics van Ice Cream kenmerkten zich door all-over printmotieven van ijslolly’s, dollartekens en diamanten. Weer een jaar later breidde BBC zijn online aanwezigheid uit met een fysieke winkel in Tokyo, New York en Londen.

Pharrell Williams & Nigo
Beelden van Billionaire Boys Club
Pharrell Williams & Nigo

Pharrell Williams en Nigo hebben een langdurige en hechte vriendschap die teruggaat tot de vroege jaren 2000. Hun gedeelde passie voor de popcultuur, die zij uitten in mode en muziek, hebben ervoor gezorgd dat BBC zo succesvol is geworden. Muziek, Japanse streetwear, popcultuur en de skatescene zijn gecombineerd met elementen uit de ruimtevaart. Het kenmerkende embleem van een astronaut met helm siert dan ook de kleding.

Pharrell Williams & Nigo
Beeld van Billionaire Boys Club

adidas collaboration

2014 was het jaar wanneer Pharrell Williams een ster op de Hollywood Walk Of Fame kreeg. Ditzelfde jaar kondigde adidas ook de samenwerking met Williams aan met de lancering van het ‘Solid Pack’. Dit was een collectie waar het ‘Stan Smith’ model ondergedompeld werd in levendige kleuren. Ice Cream was dus niet het enige merk die hij een kleurrijke look gaf.

Het jaar daarop brachten ze samen het ‘Superstar Supercolor’ pack uit, met 50 verschillende colorways waarbij elke sneaker volledig in één kleur was uitgevoerd. Om de samenwerking voort te zetten, introduceerden ze op 23 juli 2016 de kleurrijke adidas NMD ‘Human Race’ collectie, waarbij de woorden ‘Human Race’ op de sneakers een boodschap van positiviteit overbrachten.

Pharrell Williams Superstar
Beeld van adidas

Daarnaast transformeerden ze in 2017 het klassieke ‘Stan Smith’ model naar de sportieve adidas ‘Tennis Hu’, die sindsdien populair is door zijn optimale draagcomfort. De succesvolle samenwerking tussen adidas en Pharrell zet zich voort met nieuwe releases, waaronder een NMD ter ere van het debuutalbum van N.E.R.D. in 2021 en een samenwerking met Billionaires Boys Club.

adidas Pharrell Williams
Beeld van adidas

Creative Director Louis Vuitton

Na het samenstellen van een zonnebrilcollectie met toenmalig Creative Director van Louis Vuitton, Marc Jacobs, in 2004 en 2008, voegde Williams begin 2023 nog een belangrijk hoofdstuk toe aan zijn samenwerking met het merk. Op Valentijnsdag maakte het modehuis bekend dat Pharrell Williams de nieuwe Men’s Creative Director van Louis Vuitton werd. De benoeming volgt op het plotselinge overlijden van Virgil Abloh eind 2021, die aan kanker leed en eerder de positie bekleedde. De hechte vriendschap tussen Abloh en Williams maakt hem de ideale keuze voor deze rol.

De rol van Abloh overnemen is niet niets, maar Pharrell heeft zich bewezen bij het publiek met zijn debuutcollectie die hij toonde tijdens Paris Fashion Week 2023. Exotische stoffen en een geblokte camo-print waren het uitgangspunt van de collectie. Pharrell’s referenties naar hiphop, skateboarding en de klassieke ontwerpen van Louis Vuitton maken het in combinatie met een spectaculaire show een gedenkwaardig moment.

Louis Vuitton Pharrell Williams
Beelden van Louis Vuitton
Louis Vuitton Pharrell Williams

Piece By Piece

De veelzijdigheid van Pharrell Williams wordt opnieuw aangetoond wanneer hij begin 2024 via zijn Instagram een verrassende aankondiging doet. In samenwerking met Lego zal hij zijn levensverhaal vormgeven in een nieuwe film, genaamd Piece By Piece. We weten nog niet zeker wanneer deze in Europa te zien zal zijn, wel zal de film vanaf 11 oktober 2024 in de bioscoop draaien in de Verenigde Staten.

We kunnen wel stellen dat Pharrell Williams in zijn 51 jaar op deze aarde niet alleen 13 GRAMMYs heeft gewonnen, maar ook een indrukwekkend portfolio aan merken en samenwerkingen heeft opgebouwd. Zoals Louis Vuitton verwoordde, “He is a visionary whose creative universes expand from music to art, and to fashion – establishing himself as a cultural, global icon over the past 20 years.