Skip to content
Events

10 Days of Air Max – Day 8 – Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ (1997)

23 maart 2021 14:10
10 Days of Air Max – Day 8 – Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ (1997)

Het is al weer dag 8 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Dit keer hebben we het over de Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ uit 1997. Het design van de sneaker heeft een futuristische look en heeft inspiratie uit allerlei verschillende hoeken gehaald. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder, om alles over de Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ (1997) te weten te komen.

Nike Air Max 97 'Silver Bullet'
Image by Nike

Inspiratie | Air Max 97

christian tresser
Image via Instagram @christiantresser

Christian Tresser is de designer van het Air Max 97 model. Tresser werkte hiervoor bij Reebok en tijdens zijn komst bij Nike kreeg hij de opdracht om een nieuwe running shoe te creëren. De druk op Tresser was enorm, want zijn voorgangers Tinker Hatfield en Sergio Lozano hadden baanbrekende sneakers ontworpen.

Tresser wist dat zijn ontwerp zijn carrière bij Nike zou bepalen en dat zijn ontwerp ook revolutionair moest zijn. In het jaar 1997 werd er constant nieuwe producten en technologieën ontwikkeld. Tresser besloot om innovatie te combineren met natuur voor het design. Zo is in zijn eerste schetsen te zien hoe hij de rimpeling van water als inspiratie voor de upper heeft gebruikt. Daarnaast kwam in die tijd de hoge snelheidstreinen op in Japan. Ook dit gebruikte Tresser weer als inspiratiebron voor de sneaker.

am97
Image by Nike
overkill
Image by Overkill

Naast dat de sneaker inspiratie haalde van de hoge snelheidstreinen voor de Metallic Silver-afwerking, haalde hij ook inspiratie uit een andere onwaarschijnlijke bron. Mountainbike-onderdelen hadden in die tijd een metaal-op-metaal afwerkingen zoals bijvoorbeeld aluminium op gepolijst titanium. Deze zilveren kleur droeg uiteindelijk ook bij als inspiratie voor het design van de AM97.

Nike Air Max 97 'Silver Bullet'
Image via Instagram @christiantresser

Design | Air Max 97 ‘Silver Bullet’

air sole
Image by Nike

Het design van de Air Max 97 was uniek, het was anders dan alle andere Air Max sneakers. Zo is het de eerste schoen waaruit de zichtbare AIR Technologie over de gehele zool verspreid is. Daarnaast was het Nike’s eerste sneaker die volledig zonder foam was ontworpen. Ook had de AM97 als eerste het Hidden Lace-up System waardoor het model er extra sleek uitzag.

sneaker sketches
Images via Instagram @christiantresser

Wat ook bijzonder is, is dat bij de eerste schetsen van Tresser al goed de eindversie van de Air Max 97 te zien is. Hij had een duidelijk visie die hij tot leven heeft gebracht. De zilveren ‘Silver Bullet’ werd tijdens de eerste release goed ontvangen door de sneakerscene. De schoen werd mega populair in Japan en ook in de rest van de wereld.

Nike Air Max 97
Nike Air Max 97 'Silver Bullet'
nike swoosh
Image via Instagram @christiantresser

Nike staat bekend om het vernieuwen van hun iconische sneaker modellen. Zo brengt Nike vaak talloze kleurencombinaties en soms enkele variaties op hun modellen uit. Ook dit geld voor de AM97, de populariteit van de sneaker viel door de jaren heen een beetje weg. Maar door de vernieuwing van het model, kreeg de Air Max 97 verschillende populariteitsboosts waardoor het model nu behoort tot één van de meest populaire sneakers.

Speciale AM97

Italië

In Italië werd de Air Max 97 mega populair vanaf eind jaren ’90, tot ver in de jaren 2000. Het land had een liefde voor futuristisch design, de schoen werd een bestseller en kreeg de bijnaam “Le Silver”. Het is dan ook niet gek dat Nike voor het 20 jarige jubileum Italië als focuspunt heeft gebruikt. Er zijn verschillende designs op de AM97 ontworpen met Italië als inspiratiebron. Eén daarvan was de speciale versie van de ‘Silver Bullet’ die exclusief voor Italië werd ontworpen. De schoen heeft kleine details van de Italiaanse vlag, zoals te zien op de hiel-lipjes.

Nike Air Max 97  italy
Image by Sneaker News

Nike Air Max 97 Sk

skepta x nike
Image by Nike

In 2017 releasde een door de Brits-Nigeriaanse rapper Skepta design op de AM97. De colorway werd goed ontvangen doordat de kleurensamenstelling uniek was, zo bevat de upper tinten van koper en roségoud. Het design werd een mix van inspiratie van Marokko en Londen.

Bij het ontwerpen van de Air Max 97 Sk heeft Skepta rekening gehouden met het kleurenpalet van Marokko. Maar er werd ook inspiratie uit de Air Tuned Max uit 1999 gehaald. Dit was namelijk de eerste sneaker waarvoor de rapper geld had gespaard om te kunnen kopen.

air tuned max
Image by Nike

Sean Wotherspoon x Nike Air Max 1/97

sean wotherspoon
Image by Nike

In 2018 releasde een ander uniek design op de Air Max 97, die ontworpen werd door Sean Wotherspoon. Het design werd uitgebracht voor Air Max Day 2018 en won de ‘Vote Forward’ -campagne. Bijzonder aan dit design is dat de sneaker het bovenwerk van een Air Max 97 met een Air Max 1-zool combineert. Het materiaal is ook bijzonder: het retro-geïnspireerd bovenwerk bestaat uit kleurrijk corduroy.

De Air Max 97 heeft bijzondere inspiratiebronnen voor het design gebruikt en heeft door de jaren heen veel indruk gemaakt op de sneakerscene. Nog steeds heeft de sneaker veel impact en is nog steeds één van Nike’s meest populaire modellen. Welk design op de Air Max 97 is jouw favoriet?

Dit was alweer dag 8 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Ben je benieuwd welke modellen er op dag 9 en 10 worden besproken? Hou dan de Sneakerjagers Blog goed in de gaten. Bekijk ook ons Instagram-account, om alle weetjes over de Nike Air Max lijn niet te missen.

Nike Air Max 97 'Silver Bullet'

884421-001 · Prijs vanaf €160,-

Naar alle aanbieders
Nike Air Max 97 OG
Image by Nike