Skip to content
Events

10 Days of Air Max – Day 5 – Nike Air Max 95 ‘Neon’ (1995)

20 maart 2021 14:00
10 Days of Air Max – Day 5 – Nike Air Max 95 ‘Neon’ (1995)

We zijn alweer op de helft, het is dag 5 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Natuurlijk moesten we ook een blog toewijden aan de Nike Air Max 95 ‘Neon’ die in 1995 releasde. Dit model is niet te vergelijken met andere Nike schoenen en is door de jaren heen populair gebleven. Lees hier alles over het design en de geschiedenis van de chunky Air Max 95 ‘Neon’.

OG Air Max 95 'Neon'
Images by Nike

Geschiedenis | Air Max 95 ‘Neon’

De Air Max 95 werd gereleased in het jaar 1995 (suprise). De schoen werd ontwikkeld door Nike-ontwerper Sergio Lozano, die toen nog redelijk nieuw was bij het bedrijf. Hiervoor werkte hij aan verschillende training, tennis en ACG-producten. In 1994 werd hij gevraagd om een hardloopschoen te ontwerpen en werd gepushed om grote risico’s te nemen voor het design.

Lozano begon met het nadenken over zijn en ontwerp en haalde veel inspiratie uit de natuur. Op de schetsen hieronder kun je goed de verschillende lagen van de schoen zien. Het blijkt dat hij het idee van de lagen, door eroderende rotsen van de Grand Canyon als inspiratie had gebruikt.

Air Max 95 'Neon'
Original sketch by Sergio Lozano

Design | Air Max 95

Running shoe

Zoals je misschien wel weet, ligt Nike’s hoofdkantoor in Portland Oregon. Het weer lijkt een beetje als dat van Nederland, het kan er erg regenachtig zijn. Lozano bedacht zich dat de lokale joggers, vaak aan het rennen waren tijdens dit natte weer. Hierdoor moesten ze vaak in de modder lopen waardoor de hardloopschoenen makkelijk vies werden. De zolen van de hardloopschoenen uit die tijd, waren eigenlijk altijd wit. Om te voorkomen dat de schoenen er snel vies uitzagen, koos Lozano voor het radicale idee om een zwarte tussenzool te gebruiken.

Nike Air Sole

Menselijke anatomie

Lozano nam niet alleen inspiratie uit de natuur, maar keek ook naar de menselijke anatomie. Als je goed kijkt, zie je wellicht dat het vetersysteem lijkt op de ribbenkast. Daarnaast lijkt de buitenzool ook op de ruggengraat, die op de wervels lijken. Tenslotte koos Lozano voor de zachte materialen: suède en mesh, op de upper. Dit verwijst dan weer naar de spiervezels.

Air Max 95 'Neon'
Tinker Hatfield

‘Neon’ colorway

Lozano’s gewaagde ideeën werden niet door iedereen met open armen ontvangen bij Nike. De Air Max 95 had nou eenmaal een onconventionele uitstraling. Een paar punten van kritiek waren dat er geen swooshes werden afgebeeld op de schoen. Maar Lozano geloofde dat de schoen revolutionair genoeg was, zodat iedereen zou herkennen dat het van Nike moest zijn. Uiteindelijk kwam er toch een mini-swoosh op de hiel van de sneaker. Ook was dit de eerste Nike schoen, waarbij de zichtbare Air ook in de zool bij de voorvoet te zien was.

Nike air

Een ander punt van kritiek was de grijze basis. Er werd tegen de ontwerper gezegd dat grijs niet verkocht zou worden. Toch koos hij ervoor om verschillende grijstinten en zwart te gebruiken als basis. De neon gele kleur maakt de schoen helemaal af. Deze iconische kleur, hint naar Nike’s eerdere hardloopschoenen.

AM95

Re-releases

Nu, meer dan 26 jaar later is de Air Max 95 ‘Neon’ nog steeds een van Nike’s meest iconische sneakers. De OG colorway is in de loop der jaren meer dan 10 keer opnieuw uitgebracht. Daarnaast is het model ook nog in vele andere colorways ontworpen en is de schoen niet meer weg te denken uit de sneaker scene.

Air Max 95 'Neon'

Dit was dag 5 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Welke OG sneaker die we hebben besproken is jouw favoriet? Ben je benieuwd welke modellen er nog meer worden besproken? Check dan snel de Sneakerjagers Blog. Houd ook ons Instagram-account in de gaten, om alle weetjes over de Nike Air Max lijn niet te missen.

Nike Air Max 95 OG 'Neon'

CT1689-001 · Prijs vanaf €161,-

Naar alle aanbieders