Skip to content
Events

10 Days of Air Max – Day 3 – Nike Air Max BW ‘Persian’ (1991)

18 maart 2021 13:48
10 Days of Air Max – Day 3 – Nike Air Max BW ‘Persian’ (1991)

Het is dag 3 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Dit keer hebben we het over de Nike Air Max BW ‘Persian’ die in 1991 uitkwam. De schoen is door de jaren heen verbonden geweest met muziek. Benieuwd op welke manier? Lees dan hier alles over de Nike Air Max BW ‘Persian’.

Nike Air Max BW 'Persian'
Nike Air Sole
Images by Nike

Air Max BW ‘Persian’ (1991)

De Air Max BW releasde in 1991 en werd wederom ontworpen door Tinker Hatfield. Het model releasde één jaar later dan de Air Max 90 en gebruikte dezelfde Nike Air Sole Unit als de Air Max 90. Er was wel een groot verschil, het venster werd namelijk groter gemaakt. Vandaar de toepasselijke naam BW: ‘Bigger Window’.

Air Max OG

Tijdens de eerste release kreeg de Air Max BW een opvallende paarse ‘Persian’ colorway. Contrasterend met zwart en wit werd de sneaker een echt statement. Tegenwoordig wordt de Air Max BW vaak vergeten als een iconische schoen, doordat de eerdere AM90 en de daarna AM180 nu nog steeds populairdere modellen zijn. Maar de AM BW kan zeker niet vergeten worden. De impact van de schoen was namelijk enorm in de music scene in de jaren ’90.

sneaker sketch
Tinker Hatfield

Muziek

R&B

Hoewel de Air Max BW werd uitgebracht als een running shoe en ook veel door hardlopers werd gedragen, werd de schoen ook veel gedragen door R&B artiesten in Amerika. Zo zijn de sneakers vaak te zien op albumhoezen van bekende zangers en zangeressen uit die tijd. Sneakers en muziek zijn altijd onlosmakend verbonden geweest in de geschiedenis en dat bewijst ook de Air Max BW.

Gabber

Het model had ook een doorbraak in Europa, waar destijds de gabbercultuur aan het opleven was. De schoen had namelijk een grote impact op de gabber scene. Om elke avond te kunnen raven, waren comfortabele schoenen een musthave. Door de Air Cushion Unit, was de sneaker perfect om heel de avond los te kunnen gaan. De schoen werd onderdeel van het gabber-uniform: een trainingspak en Air Max BW sneakers.

Gabber
Image by Exactitudes
Gabberbitches
Image by Exactitudes

Wil je meer weten over de gabbercultuur in Rotterdam? Bekijk dan deze korte documentaire: HARDVOORDEHAL.

De gabbercultuur werd weer een inspiratiebron voor bijvoorbeeld verschillende artiesten zoals Raf Simons en Tom Nijhuis.

Tom Nijhuis
Image by Tom Nijhuis via dis magazine

Re-releases

De originele ‘Persian’ colorway is door de jaren heen al een aantal keer gere-released. Zoals al eerder benoemd, lijkt de populariteit van de Air Max Bigger Window de afgelopen jaren te zijn afgenomen. Maar toch wordt de schoen nog regelmatig gedragen, zo ook door verschillende bekende hip-hop artiesten.

Nike Air Max BW 'Persian'
Image by HYPEBEAST

Dat de sneaker altijd een verbinding zal hebben met muziek, blijkt ook weer uit een aantal releases van de laatste jaren. Zo heeft bijvoorbeeld de Engelse rapper Skepta met Nike de Air Max BW “Blacklisted” uitgebracht en redelijk recent, in 2018, de Skepta Air Max 97 BW SK.

air max bw
Image by HYPEBEAST
skepta x nike
Image by Nike

De Nike Air Max BW ‘Persian’ heeft sinds de release in 1991 veel invloed gehad op verschillende muziekculturen. Dat het model zeer comfortabel en een statement onder je outfit is, kun je ook vandaag te dag nog steeds over de schoenen zeggen. Dit was dag 3 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Ben je benieuwd welke sneakers er op dag 1 en dag 2 werden besproken? Check dan snel de Sneakerjagers Blog. Houd ook zeker ons Instagram-account in de gaten, om alle weetjes over de Air Max lijn niet te missen.

Nike Air Classic BW OG

559605-051 · Prijs vanaf €481,-

Naar alle aanbieders
Air Max bigger window