Skip to content
Events

10 Days of Air Max – Day 10 – Nike Air Max Plus Tn ‘Tiger’ (1998)

25 maart 2021 13:44
10 Days of Air Max – Day 10 – Nike Air Max Plus Tn ‘Tiger’ (1998)

Het is helaas alweer de laatste dag van 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Om het event goed af te sluiten, hebben we deze knaller voor jullie bewaard. In dit blog vertellen we jullie alles over de Nike Air Max Plus Tn ‘Tiger’ uit 1998. Het design van de AM Plus is uniek en de impact die de schoen door de jaren heen heeft gemaakt, is enorm. Lees hier het verhaal achter de Nike Air Max Plus Tn ‘Tiger’.

Sean McDowell
Image by Champs Sports

Nike 1997

In 1997 begon Sean McDowell te werken bij Nike. Vrij snel nam hij de uitdaging aan, om een nieuwe running shoe te ontwerpen. Nike had een nieuw project met Foot Locker opgestart, waarbij Nike een nieuwe schoen speciaal voor de winkelketen zou ontwerpen. Foot Locker had al meer dan 15 ontwerpen afgekeurd, dus de druk op McDowell was hoog.

McDowell’s ontwerp moest aan een aantal eisen voldoen. Eén van die eisen was, dat hij het nieuwe Sole Cushion System moest implementeren in zijn design. Joe Skya had deze gloednieuwe technologie uitgevonden, daarom werd het eerst de Skye Sole genoemd. Door deze naam, moest McDowell meteen aan de lucht denken. Toen hij ging tekenen, herinnerde hij zich de mooie zonsondergangen in Florida. Ook kreeg hij het beeld van de palmbomen die langzaam meebewogen met de wind in zijn hoofd. Dit werd uiteindelijk zijn visie voor de Air Max Plus.

Sketch by mcdowell
Original Sketch by McDowell

Design | Nike Air Max Plus Tn

Tuned Air

Doordat McDowell nieuw was bij Nike en hierdoor onervaren was, zag hij eigenlijk juist nieuwe mogelijkheden. Zijn visie was breed waardoor hij telkens nieuwe dingen uitprobeerde op zijn ontwerp. Het nieuwe Sole Cushion System werd uiteindelijk Tuned Air genoemd. Dit systeem bevond zich bij de hak van de voet. Om het goed te laten aansluiten bij de zool, is er gekozen om de zool in drie losse delen te verdelen. Zo bestaat de zool eigenlijk uit een los stuk van de heel, midfoot en forefoot. Toen de delen perfect bij elkaar aansloten en stevig waren gemaakt, wist McDowell dat de zool perfect was.

nike tuned air
tuned air logo
tuned air
Images by Nike

De Tuned Air bleek later één van Nike’s meest revolutionaire technologieën te zijn. De technologie werd zelfs pas jaren later, in 2006, vernieuwd. Tegenwoordig herkend elke sneakerkenner het hexagon-achtige logo met de letters “TN Air”. Echter, dit logo wilde McDowell eigenlijk niet eens verwerken in het design. Wanneer je naar de eerste schetsen kijkt van de AM Plus, zie je inderdaad dat het logo niet terug te zien is. Het schijnt dat hij verplicht werd om het logo op de schoen te zetten. Uiteindelijk creëerde hij het logo en plaatste deze op de hak en de zool van de schoen.

Nike Air Max Plus Tn
Original Sketch by McDowell

Upper | Air Max Plus Tn

Met zijn frissie visie ging Sean McDowell aan de slag om zijn Florida view in het model te verwerken. De bekende lijnen van de upper, representeren de golvende palmbomen die zwieren in de wind. Daarnaast was het de eerste Nike schoen, waarbij de kleur op de upper langzaam vervaagde. McDowell wilde per se dat deze vervaging erin zat, omdat dit kenmerkend is bij een sunset. Iedereen vertelde hem dat dit simpelweg onmogelijk was om op een schoen te verwerken. Maar McDowell wist dat dit moest kunnen, hij zag bijvoorbeeld dat Nike deze techniek al gebruikte op hun kledingstukken. Niets bleek minder waar, bij de eerste sample was de faded upper meteen een succes.

Air Max Plus Tn
Original Sketch by McDowell
Nike Air Max Plus Tn 'Tiger'
Image by Nike

McDowell was zelf een hardloper en vond het daarom altijd gek waarom de reflectieve delen van schoenen altijd op de zijkanten stonden. Wanneer je in het donker aan het lopen bent en het verkeer je nadert van voren, dan wil je juist verlicht worden aan de voorkant. Om deze reden heeft hij de reflective bars over de gehele voorkant aangebracht, die zelfs doorlopen tot de tong.

Een ander opvallend detail aan de schoen is de subtiele swoosh aan de zijkant van de schoen. Wie een paar heeft, vindt waarschijnlijk deze mini-swoosh goed bij het design passen. Maar als je goed kijkt, lijkt deze swoosh een beetje anders dan de Nike swoosh. Toen McDowell bezig was met het ontwerpen van de schoen, had hij geen goede voorbeelden of stencils gekregen. Hierdoor probeerde hij maar wat uit en tekende de swoosh zelf. Terugkijkend is te zien dat hij de ’tail’ van de swoosh te lang heeft doorgetrokken. Ook heeft hij de ‘border’ aan de binnenkant van de swoosh gemaakt, in plaats van de buitenkant. Als McDowell iets aan de schoen kon veranderen, dan zou het de swoosh zijn geweest.

Release | Air Max Plus Tn

Voor de eerste release van de schoen, ontwikkelde McDowell drie opvallende colorways die de sunset representeerden. Zo kwam hij met een blauwe, paarse en oranje variant. Deze felle kleuren waren nieuw voor die tijd, mensen zagen het als een begin voor oneindige kleurencombinatie mogelijkheden.

Foot Locker wilde voor de officiële release eerst testen of de schoen wel in de smaak zou vallen en bij welke doelgroep. Om dit te onderzoeken koos Foot Locker ervoor om een sample van de sneaker in de toonbank van hun winkel te leggen. Wat toen gebeurde, hadden ze nog nooit eerder meegemaakt. Al gauw kwam een tiental jongeren voorbij en vroegen welk model dit was en of ze het konden kopen. Dit was hèt bewijs dat de sneaker een succes zou worden.

Air Max Plus Tn
Nike Air Max Plus Tn 'Tiger'
Air Max Plus Tn
Images by Nike

Populair onder jongeren

De sneakers releasde in 1998 in drie opvallende colorways. Zoals voorspeld, werd de sneaker razend populair en werd zelfs populairder dan de Air Max 98 die in hetzelfde jaar uitkwam.

nike tuned shark
Gif via Behance

De Air Max Plus Tn werd vooral geliefd door street kids in zowel Frankrijk, UK en Australië. De sneaker was namelijk relatief goedkoop, vergeleken met andere Nike modellen en was natuurlijk een écht statement onder elke outfit. De upper was zo uniek, dat ze de schoen de bijnaam “TN” of “The Shark” noemden.

Re-release

Nike Air Max Plus Tn og
Image via Instagram @bodhicouture

De mogelijkheden op de Air Max Plus Tn waren èn zijn nog steeds eindeloos. Er zijn talloze colorways uitgebracht, met verschillende versies en aanpassingen. In 2018 re-releasde de sneaker, in de drie originele colorways eindelijk weer.

Het tijdloze model zal altijd populair blijven door het unieke ontwerp van Sean McDowell.

Dit was helaas alweer de laatste blog van de 10 Days of Air Max 2021 bij Sneakerjagers. Heb je de andere blogs gemist? Lees ze dan snel terug op de Sneakerjagers website en kom alles over de geschiedenis van deze bijzondere modellen te weten. Heb je meegedaan met de winactie van de Air Max 90 ‘Bacon’ in de Sneakerjagers App? Vergeet dan niet je woord in te vullen om kans te maken!

Nike Tuned 1 OG ´´Orange Tiger´´

BV7426-001 · Prijs vanaf €230,-

Naar alle aanbieders