Skip to content
Newsfeed

adidas verbreekt samenwerking met Kanye West

25 oktober 2022 15:05
adidas verbreekt samenwerking met Kanye West

Kanye West komt de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws. Wanneer de rapper verschillende antisemitische uitspraken doet online en in interviews, is het in oktober 2022 opnieuw raak. Met als gevolg dat grote bedrijven klaar zijn met zijn gedrag, zo wilt modehuis Balenciaga niet meer met hem samenwerken. Nu verbreekt ook adidas de samenwerking met Kanye West.

Het bedrijf heeft het besluit genomen om de samenwerking onmiddellijk te verbreken. Dit houdt in dat de productie van alle Yeezy producten zal worden beëindigt en de betalingen aan Ye en zijn bedrijven niet meer zullen worden voldaan.

Niet alleen zal dit gevolgen hebben voor Ye, maar ook adidas zal hieronder lijden. Het merk verwacht dat ze een financiële klap zullen krijgen van 250 miljoen dollar.

Het besluit is genomen doordat Kanye West de afgelopen weken diverse haatzaaiende en antisemitische uitspraken heeft gedaan in interviews en in tweets. Hij beweerde onder andere dat George Floyd, die in 2021 is overleden door een verstikking, is overleden door de drug fentanyl in plaats van een politie ingreep.

Nog een voorbeeld zijn de antisemitische samenzweringstheorieën die hij verkondigde in meerdere interviews, wat vervolgens geleid heeft tot een groep demonstranten in Los Angeles die de Hitlergroet deden en een spandoek met de tekst ‘Kanye heeft gelijk over de Joden’ boven een snelweg ophingen.

adidas wilt niets met de uitspraken van Kanye West te maken hebben en heeft daarom besloten de samenwerking te beëindigen:

adidas does not tolerate antisemitism and any other sort of hate speech. Ye’s recent comments and actions have been unacceptable, hateful and dangerous, and they violate the company’s values of diversity and inclusion, mutual respect and fairness.

adidas